Keresés
Close this search box.

Körkép: milyen a magyarok egészségi állapota?

//

2019-ben is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, melyben a felnőtt lakosság mellett idén a gyermekek integrációja is megkezdődik, hiszen csak egészséges gyermekből lehet egészség felnőtt.

Körkép:
milyen a magyarok egészségi állapota?

● 1 millió cukorbeteg
● 3 millió magasvérnyomás-beteg
● 5 millió túlsúlyos

Közismert, hogy a magyarok átlagéletkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív- és érrendszeri vagy daganatos betegségben hal meg, legalább 3 millió embernek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság 50%-a túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, emellett mozgásszegény életmódot folytatnak.

Számos betegség felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség, hiszen az időben felfedezett betegség sok esetben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet.

Az országos szűrőprogram 2010–2018 közötti feldolgozott adatai egyértelműen mutatják, hogy egészségmegőrzés terén a magyaroknak van még hová fejlődniük. A vizsgálatokon résztvevő felnőttek közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozott, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány éven belül szívinfarktus, stroke fenyegetheti őket, nem is beszélve a daganatos megbetegedésekről.

A kérdőíven a családban előforduló betegségekre vonatkozó válaszokban a magas vérnyomás nőknél 62%-ban, férfiakban 56%-ban, a szívinfarktus 27% és 22%-ban, a stroke 19% és 14%-ban fordult elő. Daganatos betegség a családban 47%, illetve 37%-ban, cukor- és egyéb anyagcsere-betegség 42%, illetve 34%-ban jelentkezett. Megdöbbentő adat, hogy a megkérdezettek 23–35%-a még sosem vett részt sem laboratóriumi, sem szakorvosi vizsgálaton.

A résztvevők többségének naprendjében a sport egyáltalán nem szerepel. A nőknek csak a 46%-a, a férfiak 55%-a szakít időt naponta testmozgásra, ők tisztában vannak a sport betegségmegelőző hatásával.

Táplálkozás szempontjából fény derült arra is, hogy a résztvevők 62%-a naponta, míg 33%-uk csak heti egy alkalommal fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket.

A szűrésen a vérnyomásértékeket tekintve a nőknek csak 20%-ánál, míg férfiaknak mindössze 17%-ánál mértek normális értékeket.

A résztvevők vércukorszint vizsgálata nőknél 6,3, férfiaknál pedig 6,9%-ban mutatott kóros értékeket, míg a mért koleszterinérték nőkben 24,5, férfiakban 28%-ban tért el a normál értéktől.

A szív- és érrendszeri vizsgálatnál: nőknél 9,65, férfiakban 11,5%-ban tapasztaltak eltérést. Közöttük nőnél 7, férfiaknál 15%-ban mértek pitvarfibrillációt, ami 5-szörösére emeli a stroke kockázatát. Az érfali rugalmasság vizsgálata nőknél 14, férfiaknál 22%-ban mutatott a normálistól eltérő eredményt.

A komputeres látásvizsgálaton a látogatók 56%-ánál találtak valamilyen eltérést.

A vastagbéldaganat, az irritábilis bél szindróma, a nyelőcsőreflux-rizikóteszt, visszérbetegség-kockázat, a laktózintolerancia-rizikófelmérés elemzése is megtörtént. A testzsírszázalék mérése során nőknél 61–65%-ban, férfiaknál 59–63%-ban találtak eltérést.

A szűrési eredményekről a résztvevők egészségkönyvet kaptak, mellyel felkereshetik saját háziorvosukat.

A 2018/2019. tanévtől a szűrőprogram gyermek prevenciós programmal bővült ki, melynek célja a gyermekek prevenciós gondolkodásának fejlesztése az általános iskola első osztályától az egyetemekig és főiskolákig.

Idén is országszerte közel 200 helyszínen várják a látogatókat, érdeklődőket, akik szeretnének ingyenesen egy átfogó szűrővizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról.

Forrás, infó, a szűrések időpontjai és helyszínei az
egeszsegprogram.eu/helyszinek-idopontok honlapon találhatók.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!