Keresés
Close this search box.

Miért érdemes növelnünk a gluténmentes ételek rosttartalmát?

//

Napjainkban egyre többen követnek gluténmentes étrendet. Ez sokaknál – helytelen módon – rendkívül alacsony rosttartalmú diétát jelent, ami növelheti akár a 2-es típusú cukorbetegség, akár más anyagcsere-betegségek kockázatát.

Miért érdemes növelnünk a gluténmentes ételek
rosttartalmát?

Gluténmentes (GM) diétát valójában csak annak kellene követnie, akinél a glutén fogyasztása károsítja az egészséget. Lisztérzékenység, cöliákia, gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség esetén teljes mértékben kerülendő, illetve nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) esetén is javulnak a tünetek, ha az érintettek mellőzik a glutén fogyasztását. Sokan azonban csak a fogyás vagy a testsúly megőrzése végett térnek át a GM étrendre. Náluk ez gyakran – tévesen – a szénhidrátok teljes kiiktatását jelenti, ami rövid távon valóban fogyaszt, ám hosszú távon emésztési problémákhoz is vezethet.

A Shanghaji Biológiai Tudományok Intézetének egyik kutatásáról szóló közlemény szerint: ha a gluténmentes étkezés alacsonyabb rostbevitellel jár – amihez gyakran további fontos, a magas rosttartalmú gabonákban megtalálható tápanyagok (pl. B-vitamin csoport, E-vitamin, kálium, foszfor, cink) hiánya is társul –, az valóban növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A magas rosttartalmú étkezés egészségvédő hatása tudományosan igazolt. Több vizsgálat is alátámasztja, hogy segíti az emésztést, csökkenti a vér lipid- és koleszterinszintjét, természetes módon képes szabályozni a vércukorszintet.

Használjunk tehát magasabb rosttartalmú liszteket, például köles-, hajdina- vagy cirokliszt felhasználásával készült rostdús őrleményeket. Sütéskor útifűmaghéjjal is növelhetjük a lisztek rosttartalmát. Köretként zöldségeket, étkezések között gyümölcsöt fogyasztva, illetve alternatív gabonafélékkel még GM étrend mellett is biztosítani tudjuk a szükséges napi rostbevitelt, ami lassítja a tápanyagok felszívódását, s ezzel csökkenti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kockázatát.

Szarka Dorottya
dietetikus
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!