Keresés
Close this search box.

Miért fontos a család támogatása az életmódváltáshoz?

//

Étkezés és testmozgás terén a szokásokat épp elég nehéz megváltoztatni. A téged körülvevő emberek komoly hatással vannak Rád. Íme, néhány tanács, miként védheted ki az ellenállásukat, és hogyan kaphatod meg a támogatást, melyre oly nagy szükséged van.

Miért fontos a család támogatása
az életmódváltáshoz?

Sugárzó arccal feltálalod az általad egészségesnek tekintett vacsorát: grillcsirkét és párolt zöldségeket, majd figyeled a reakciókat. A kisfiad az etetőszékből messzire elhajít egy brokkoli rózsát. A tizenéves lányod annyira lecsúszik az asztalnál, hogy csak a szemöldöke és a mobilja látszik ki. A férjed próbál udvarias és támogató lenni, már két perce rágja az első falatot, ám nem nyeli le. A kutyád mindig izgatottan szaglászik az asztal körül, most viszont mélyet sóhajtva elvonul. Egyedül érzed magad.

Hogyan tovább? A te életmódváltásodhoz muszáj meggyőzni a környezetedet?

Te már döntöttél. Egy ideje több zöldséget eszel, ebédszünetben gyalogolni mész, hétvégén edzel. A tested jobban néz ki, egészségesebbnek érzed magad, reménységet és inspirációt érzel. Folytatni akarod, és szeretnéd, ha a környezeted is veled tartana, támogatna.

Miért? Egyrészt, mert nehéz egyedül véghezvinni ezeket a változtatásokat, másrészt szeretnéd, hogy ők is egészségesebben éljenek. A szokások azonban fertőzőek. Kutatások szerint a körülöttünk élők testösszetétele, életmódja és szokásai hatnak ránk:

Ezeknek a dolgoknak a jó része tudat alatt működik. Az evolúció során kisebb csoportokban éltünk, nagy egymásrautaltságban. Az agyunk jó része szociális jelzésekre és kommunikációra adaptálódott. Az összetartás életben tart bennünket, míg az elhagyatás az életveszéllyel volt egyenlő.

A modern orvostudomány is bizonyította: a magány tényleg ölhet. Testünk így reagál a hosszú távú magányosságra: megemelkedik a gyulladásszintje, csökken az ellenállóképessége, gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és hamarabb halunk meg. Az egyedüllét félelmetes, kiszolgáltatott és nehéz. Az egyedüllét elleni védekezés genetikailag belénk van kódolva.

Ha egy társaságban tehát salátát rendelsz, amikor a többiek egy hegynyi chipset, akkor máris kilógsz a sorból. Persze te is lehetsz hatással a környezetedre: úttörőnek lenni a változásban nagyon inspiráló dolog! Ha békésen, de határozottan és kitartóan képviseled a döntésedet, azzal előbb-utóbb megtöröd az ellenállást. Íme, néhány javaslat ehhez:

1. Fogadd el, hogy esetleg nem neked van „igazad”! Kezdd el gyakorolni a győzni nem akarást! Légy nyitott, megértő és érdeklődő, hallgasd meg a többiek véleményét is. Lehet, hogy a bátyád azért iszik, mert így tudja oldani a munkahelyi stresszt. A legjobb barátnőd a túlsúlya miatt lesz mindig ideges, amikor felhozod az egészséges táplálkozás témáját. A szüleid azért hisznek benne, hogy a margarin egészségesebb, mint a vaj, mert az orvosuk 30 évvel ezelőtt ezt mondta nekik.

2. Légy kitartó és nem akaratos! Az ellenállás gyakran a változástól való félelemből fakad, mely felszínre hozhat kontrollal, biztonsággal vagy identitással kapcsolatos érzéseket.

3. Magaddal foglalkozz! A saját bátorságod, kitartásod és erőfeszítésed inspirálni fog másokat is.

4. Tegyél szelíd javaslatokat, és minél inkább vond be a szeretteidet az új életmódodba!

Forrás: Alex Picot-Annand:
3 crucial strategies for getting loved ones to support your healthy lifestyle.
Ford.: Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!