Keresés
Close this search box.

Miért nehéz az iskolatáska?

//

Napjainkban Magyarországon a gyermekek szellemi megterhelése erőteljesnek mondható. Csaknem annyi időt töltenek az iskolában, mint egy átlagos dolgozó felnőtt a munkahelyén. Sok pedagógus ad hangot azon véleményének, hogy túlterheltek a gyerekek. Általános jelenség a gyenge koncentrációs képesség, gyakoriak a tanulási nehézségek, melyek a figyelem és a memória alacsony mértékének tudhatók be.

Miért nehéz az iskolatáska?

Bár az oktatást valószínűleg nem fogja megreformálni, érdemes megvizsgálni az omega-3 zsírsavak és az agyműködés kapcsolatát. Az emberi agy nagy részben zsírokból épül fel, sőt az agy 30%-át egy bizonyos omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) teszi ki. Az omega zsírsavak forrásai például a tengeri halak és különböző növényi olajok, például a kendermagolaj, mely ideális arányban tartalmazza az omega-3, -6 és -9 zsírsavakat.

Az iskoláskor kezdetére a gyermekek agya eléri a felnőttkori méretének 90%-át, a növekedés azonban még sok éven át tart, nagyjából 14-15 éves korig. A fejlődés azonban nemcsak a növekedésben nyilvánul meg, hanem az idegkapcsolatok számosságában és szerveződésében is.

Az idegsejtek közötti kommunikációban, az ingerület- átvitelben kulcsszerepet játszik a DHA. Nyugat-európiai kutatásokban többször megállapították, hogy az omega-3 kiegészítés hatására javul a gyerekek tanulási képessége, a koncentráció, a memória és a felfogóképesség.

Egy 2012-es tanulmányban 362 egészséges, olyan 7-9 éves gyermek vett részt, akik az olvasás terén alulteljesítettek. A vizsgálatban az omega-3 hatására 224 gyermeknél javult az olvasás, és a szülők értékelése javulást jelzett a viselkedésben is.

Egy másik, 2010-es kutatásban a DHA-kiegészítés jelentősen javította a vizuális figyelmet és az impulzivitást, emellett javult a szociális viselkedés is.

Az agy tanulásért és memóriáért is felelős központjában, a hippocampusban naponta keletkeznek új idegsejtek, ez a folyamat a neurogenezis, mely rendszeres testmozgással, pihenéssel és helyes táplálkozással, például vitaminokban gazdag, színes gyümölcsökkel, zöldségekkel, a növényekben található bioaktív anyagok, antioxidáns hatású flavonoidok fogyasztásával serkenthető.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!