Keresés
Close this search box.

Paprika a „nemzet zöldsége”

//

Ezek lennénk mi, magyarok a világ többi részének szemében: az ostorcsattogtató gulyásnemzet, akik paprika nélkül talán csak a desszertet tudják elképzelni az asztalon? Ha jobban belegondolunk, tényleg minden magyar konyhában ott a paprika, és ha nem lenne, hiányozna. Tartjuk a tradíciót, hisz már a napköziben is ezen „edukálódtak” az ízlelőbimbóink. Ráadásul, ha kicsit utánanézünk a paprikafogyasztás élettani hatásainak, már nem is akarjuk lecserélni távol-keleti fűszerekre vagy dél-amerikai szuperfood-őrleményekre.

Paprika
a „nemzet zöldsége”

Pár száz évvel ezelőtt még nyoma sem volt a paprikának a Kárpát-medencében. A Kolumbusz utáni évszázadokban került Európába, hazánkban a 19. században terjedt el mind a húsos, mind a fűszerpaprika. Az 1831. évi kolerajárvány idején már megelőző hatást tulajdonítottak neki – nem csoda, hiszen jelentős C-vitamin forrás: fajtától függően 100 gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is lehet.

A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű anyag a felelős (ez kisebb mennyiségben a nem csípős paprikákban is jelen van). A fogyasztása során tapasztalt külső-belső érzéstelenítő, fertőtlenítő, gyulladást enyhítő hatását ennek az anyagnak tulajdonítják.

Fiatalok ajakápolóként is kedvelik a csípős paprikát, mely kellemesen bizsergeti, megduzzasztja és színezi az ajkakat. Buliba indulva nem maradhat ki a női retikülből.

A paprika húsosabb fajtái sok vizet és kevés kalóriát tartalmaznak, ezért jól illenek bármilyen diétába. Fogyasztásával támogatjuk védekezőrendszerünket a kórokozókkal szembeni harcban. A csípős paprikát izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságai miatt is fogyaszthatjuk, de allergiaszezonban is jót tesz az eldugult orrnak.

Tévhit, hogy a paprika árt a gyomornak. Épp ellenkezőleg: a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely védelmet nyújt a nyálkahártyának. Fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, így serkentheti az emésztést.

A csípős paprikamagolaj fokozhatja a zsírbontó enzimek aktivitását a vérben és a májban, ezzel segítheti a májsejtek működését. Koncentráltan tartalmazza a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozó E-vitamint, mely védi és táplálja bőrünket, karotinoid tartalma pedig hozzájárul a látás- és fényvédő hatáshoz. A hidegen sajtolt paprikamagolajból önmagában is ehetünk egy-egy kiskanálnyi mennyiségben, de kiválóan ízesíti salátáinkat, hús- és tésztaételeinket. Mártásokhoz is adhatjuk, élénkpiros színével sokféle fogást tehetünk nemcsak ízletessé, de szép színessé is. Értékes beltartalma és alacsony füstpontja miatt ne hevítsük!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!