Az ízületek regenerálódásának és megóvásának lehetőségei

//

Egy korábbi cikkemben már kifejtettem, hogy az ízületi problémák javításához, az ízületek épségének megőrzéséhez – a rendszeres testmozgáson kívül – három természetes anyagra van szükség: kollagénre, proteoglikánokra és hialuronsavra. Ahhoz, hogy jobban megértsék javaslataim fontosságát, érdemes megismerniük az életünk minden mozdulatát lehetővé tévő ízületek csodás szerkezetét, felépítését, működését.

Az ízületek regenerálódásának és megóvásának lehetőségei

Az ízületek típusos alkotórészei az ízületi porc, a ízületi tok és az ízületi szalagok.

Az ízületi porc legfontosabb funkciója, hogy rajta keresztül történik az erőátvitel az ízületi felszíneken, lehetővé téve a súrlódásmentes mozgást a csontvégek között.

A porcszövet egy vérerek nélküli szövet, amely chondrocitákból, chondroblastokból és az általuk termelt nagy mennyiségű extracelluláris mátrixból épül fel. A kollagénrostok, a proteoglikánok és egyéb mátrixproteinek előállítását a chondrociták biztosítják, melyek működése kiválóan stimulálható a normandiai fenyő kérgéből készült kivonattal, így az alapállomány építése fokozott tempóra állítható.

A proteoglikán jelentős vízmegkötő kapacitással rendelkezik. Ennek köszönhetően a porc képes csillapítani és egyenletesen szétoszlatni a rá ható külső erőket – még a nagyobb ütésekből származókat is. Ugyancsak a proteoglikánok teszik lehetővé a porc állandó tápanyagellátását, amit a testmozgás jelentősen stimulál.

A sport és a testmozgás tág fogalom, hiszen belefér a kórházi ágyon végzett gyógytornától az élsportig minden. De milyen mozgás javasolt a beteg ízületekre?

Heveny gyulladásos állapotban pihentetni kell a beteg ízületet. Ahogy azonban megszűnnek a heveny tünetek, meg kell kezdeni az ízület mozgatását, a gyógytornát, ami megakadályozza az ízület lemerevedését, aktivizálja az ízületi anyagcserét, javítja a szervezet oxigénellátását, ráadásul stresszoldó hatással is rendelkezik.

Az ízületek védelmében eleinte a kisebb intenzitású mozgásformák ajánlhatók: a jóga, pilates, thai-chi, tempós séta, kerékpározás és az úszás. Szerencsére létezik egy olyan mozgásforma, ami senkinek sem árt: ez pedig a kényelmes tempóban végzett séta.

Az ízületekre ható mechanikai terhelés csökkentésében, az ún. „lengéscsillapító” hatásban fontos szerepe van a hialuronsavnak, mely nagy mennyiségben van jelen minden ízületi porc alapállományában.

● Az ízületi tok zsákszerű kötőszöveti tok, mely az egyik ízesülő csontvég szélétől a másik csontvég széléig terjed, így hermetikusan elzárja az ízületet. A tok általában két rétegből áll: a külső rostos réteg és a belső szinoviális hártya. A rostos réteg aránylag tömött, rugalmas kollagénrostos kötőszövet. A szinoviális réteg sejtdús, laza hártyaszerű kötőszövet, amelynek sejtközötti állománya kollagénrostokat és nyálkás jellegű, nyúlós anyagot tartalmaz. A hártyarétegen belül van a hialuronsavban gazdag szinoviális folyadék, amely tökéletesen nedvesíti és védi az ízületet.

Az ízületi szalagok tömött, kollagénrostos kötőszöveti kötegek, az ízületi tok rostos rétegének megerősítését és a csontok rögzítését szolgálják . A természet csodálatosan megalkotta ezt a bonyolult felépítésű, egyedülállóan rugalmas, rendkívül ellenálló szerkezetet, mely lehetővé teszi számunkra mind a nagy erőkifejtéssel járó, mind a finom, precíziós mozdulatok kivitelezését. Óvjuk e szerkezetet, hiszen élethosszig szükségünk lesz rá!

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos,
természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!