Keresés
Close this search box.

Az „utazók hasmenése” tönkreteheti a nyaralást!

//

Érdemes már jó előre gondoskodnunk róla, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékekkel térjünk haza. A nyaralás alatt vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikumkúrába!

Az „utazók hasmenése” tönkreteheti a nyaralást!

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során – elsősorban a fejlődő országokban – gyakori betegség, de a tünetek megjelenéséért nem kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, félig átsült húsok, halak, vagy tejtermékek, esetleg pusztán a számunkra szokatlan ételek fogyasztása is okozhat. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget.

Ha így jártunk, hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható , fogyasszunk palackozott vizet – még fogmosáshoz is! Italunkba ne kérjünk jégkockát! Csak hámozható gyümölcsöt fogyasszunk, valamint kerüljük a salátákat, hiszen ezek megmosásakor is átjuthat a vízből fertőzés a zöldségre. Fontos, hogy minden utazás alkalmával legyen nálunk hasmenés elleni és bélfertőtlenítő gyógyszer! Hasmenés után, illetve antibiotikus kezelések után állítsuk helyre a bélflórát probiotikus készítményekkel.

Jellegzetes tünetek

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik, akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás megelőzésére.

Probiotikumok

A szervezetbe jutva, a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák , a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumokról már egy 1989-es vizsgálatban megállapították, hogy négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása csökkentette az utazók hasmenésének gyakoriságát: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40%-kal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.

A megfelelő védelem kialakításáért alkalmazzuk kúraszerűen a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben probiotikumokat. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

Dr. Polgár Marianne
gyermek-gasztorenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!