Keresés
Close this search box.

Csíkok nélkül

//

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik az anyai szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. Ennek velejárói többek között a hormonális változások, a pocak gömbölyödése, a testsúly bizonyos mértékű növekedése és a kötőszövetekben tapasztalható változások, melyek jelentősen hatnak a bőr állapotára.

Csíkok nélkül

A várandósság időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozódó termelése. Emiatt gyakrabban szükséges tisztálkodni. Használjunk a fürdéshez a bőr pH-értékével megegyező vagy semleges vegyhatású szappant, tusfürdőt.

A bőr állapotában egyéb változások is zajlanak: egyéntől függően zsírosabb lehet az arcbőr, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez kérjük bőrgyógyász, kozmetikus segítségét.

A terhesség alatti hormonális változások miatt a szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat, ami általában jóindulatú, de érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni.

Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők határozzák meg, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a pocak növekedése és az esetleges súlygyarapodás következtében kialakuló terhességi csíkok, striák ellen.

Sok anyuka tapasztalhat a szülés után a bőr feszülésének irányára merőleges lila vagy vörös csíkokat, melyek később halványodnak, fehér vagy gyöngyházfényűvé válnak.

Ezek a striák egyébként bármilyen nagyobb mértékű hízás és fogyás után jelentkezhetnek. A bőr alatti kötőszövet ugyanis nem tudja követni a bőr többi rétegének tágulását, így a rostok megnyúlnak.

Érdemes ezért már a terhesség első hónapjától a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket rendszeresen használni, nemcsak a has, hanem a mellek, a csípő és a comb területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. Javasolt a túlzott súlynövekedés korlátozása, a bőséges folyadékfogyasztás, a cinkben, szilíciumban, fehérjében, A- és C-vitaminban gazdag táplálkozás, valamint a hideg-meleg váltózuhany, mely feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést.

A terhesség utolsó harmadában a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!