Fokozódnak a nyári melegben a visszérpanaszok

//

A nyári meleg igazán kedvező a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontja a visszér-betegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.

Fokozódnak a nyári melegben a visszérpanaszok

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami egyrészt a gravitációból ered, másrészt a vénabillentyűk elégtelenségéből, így a vér pangásából – mindez hosszú távon az erek kitágulásához vezet. Sajnos a hajlam örökölhető, de ehhez még bizonyos tényezők is adódnak:

Állómunkát végzők és mozgásszegény, ülő életmódot folytatók a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva.

Nőknél a terhesség alatti hormonális változások, a magzat növekedése, illetve a túlsúly jelent kockázatot, ami többszöri terhesség esetén tovább növekszik. Szerencsére, szülés után az elváltozások általában visszafejlődnek, különösen az esetleges túlsúly megszüntetését követően.

● A meleg komoly kockázati tényezőnek számít. Nyáron azért romlik a visszerek állapota, mert a melegben kitágult erekben a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt melegben nagyon fontos a kompressziós harisnya viselése már kezdeti stádiumban is.

Előzzük meg a panaszokat, az állapot súlyosbodását!

● Kerüljük a hosszú ideig álldogálást, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, minél többet sportoljunk! Időnként polcoljuk fel lábunkat, ürítsük ki a vénákat értornával!

● Kiváló értorna, egyben vérkeringés-serkentő a váltózuhany, a vádlinkra engedett meleg, majd hideg víz – hideggel befejezve.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!