Keresés
Close this search box.

Grillszezon + salátaszezon

//

A számtalan diétás irányzat sokféle, gyakran egymásnak ellentmondó tanáccsal lát el bennünket, viszont mindegyik, egységesen a salátafélék bőséges fogyasztására buzdít. Ha nyár, akkor nemcsak grillszezon, de salátaszezon is van, hiszen a grillhúsok mellé „kötelező” valamilyen salátakölteményt is tálalni.

Grillszezon + salátaszezon

Nemcsak a zöldségesek polcain, de már a kiskertekben is sokféle saláta pompázik. Sokan szinte habzsolják őket, másoknak viszont nem tartoznak a kedvenc ételei közé, annyit tudnak csak róluk, hogy egészségesek, ezért mégis igyekeznek gyakran fogyasztani.

Érdemes tudnunk, hogy a saláták a legtöbb zöldségnél sokkal egészségesebbek, mivel nagy koncentrációban vannak bennük jelen egyes vitaminok és ásványi anyagok, ráadásul nem tartalmaznak keményítőt. Íz- és rostanyagai csodát művelnek az emésztőrendszerünkkel.

Legkedveltebb és legismertebb salátaféléink a fejes saláta, jégsaláta, rukkola, madársaláta, római saláta, de sokan kreatívan fűszernövények vagy például pitypang levelével is gazdagabbá és különlegesebbé varázsolják tálalás előtt.

Még egészségesebbé tehetjük salátánkat, ha a benne található zsírban oldódó vitaminok jobb felszívódása érdekében valamilyen hidegen sajtolt, finom salátaolajat is hozzákeverünk.

A szokásos olívaolaj mellett érdemes kipróbálnunk a különlegesebb ízvilágú tökmag-, dió-, mandula-, mák-, szezámmag-, szőlőmag-, illetve az emésztést serkentő máriatövismag-olajat is. Ínyencek kóstolják meg az élénk színével és zamatával egyre népszerűbbé váló pirospaprika magjából sajtolt olajat is! (Ezeket az olajakat hevítés nélkül, utólag, tálaláskor krémlevesek, főzelékek tetejére is csorgathatjuk, vagy egyszerűen pirítóssal is mártogathatjuk.)

Értékes magvakkal – például tökmaggal, fenyőmaggal, dióval, mandulával, napraforgómaggal –, illetve néhány zöldségfélével (paradicsommal, paprikával, uborkával, sárgarépával) kiegészítve még színesebb, gazdagabb salátatálat készíthetünk, melyet nemcsak a család, de vendégeink is nagyra fognak értékelni. Jó étvágyat!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!