Keresés
Close this search box.

Hormonok és bőrpanaszok

//

A hormonális folyamatok egész életünkben meghatározzák szinte az egész szervezet működését, gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is, és sokféle bőrprobléma kialakulását idézhetik elő.

Hormonok és bőrpanaszok

Kamaszkori hormonális fejlődés, menstruációs ciklusok, terhesség, klimax – a hormonok, főként az ösztrogén alapvetően befolyásolja egészségi állapotunkat, részt vesz több száz élettani folyamatban, szintjének változása jelentős nyomot hagyhat a bőrön is.

Fiatalon az ösztrogén kiegyensúlyozott szintje fokozza a kollagén, az elasztin és a hyaluronsav termelődését, növeli a bőr hidratáltságát, ami a bőrnek sima, telt, bársonyos megjelenést biztosít.

A változókori hormonális átrendeződés, az ösztrogénszint csökkenése miatt fokozódik a bőr szárazsága, csökken a rugalmassága, növekszik a ráncok száma és mélysége.

A bőr vastagsága évről évre csökken, a kollagéntartalom kb. 25–30%-a elvész a menopauzát követő 5 évben.

Az ösztrogén optimális szintjét a progeszteron hormon kiegyensúlyozó hatása biztosítja. A változókori progeszteronhiány, illetve korábban a termékeny évek során egyes betegségek – pl. az inzulinrezisztencia vagy az ovuláció krónikus hiánya – a progeszteron ösztrogénhez viszonyított alacsony szintjét, azaz ösztrogéndominanciát idézhet elő.

A sok ellensúlyozatlan ösztrogén többek között bőrpanaszokat – pattanásokat, ekcémát, pikkelysömört, rosaceát, májfoltokat, neurodermatitiszt és hajhullást, túlzott zsírosodást – is okozhat.

Az ösztrogén szintjét kiegyensúlyozó progeszteron mellett említést kell tennünk a DHEA (dehidroepiandroszteron) hormonról, mely lassítja a finom ráncok kialakulását, stimulálja a bőr regenerálódási folyamatait, elősegíti a kollagén és elasztin képződését, ezzel mintegy megújítja a bőrt.

Az androgénhormonok, a tesztoszteron, főként annak átalakult formája, a dihidrotesztoszteron (DHT) túl magas szintje viszont hajhullást, hölgyeknél szőrösödést, teherbeesési nehézséget, pattanásokat, zsíros bőrt, testsúlynövekedést és a PCOS minden egyéb tünetét indukálja. Rövid távú megoldásként a tünetek antiandrogén hatású fogamzásgátló tablettával megszüntethetők, ám a tényleges gyógyulást csak a hormonegyensúly helyreállításával, gyógyszeres kezeléssel, megfelelő diétával, rendszeres testmozgással érhetjük el, melyhez kérjük endokrinológus szakorvos segítségét.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!