Keresés
Close this search box.

Kalandra fel!

//

A családi nyaralás minden évben várva várt esemény. Minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk, annál komolyabb előkészületeket igényel. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani.

Kalandra fel!

Irány a természet!

Az aktív pihenést választók, így a „bakancsos sport” kedvelői is, minden bizonnyal több váratlan meglepetésnek, sérülési veszélynek teszik ki magukat, cserében vélhetően több élményben is lesz részük, mint a vízparton, napon vagy árnyékban szunyókálóknak. Nekik a bőrönd helyett a túrahátizsákot kell gazdaságosan megpakolniuk a legfontosabb kellékekkel.

Ha árnyas erdő helyett időnként tűző napon vezet útjuk, akkor a napvédelemhez el kell a kalap, a napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény. Emellett jó szolgálatot tesz a hosszú ujjú felsőt és nadrág, ami az erdőben a szúnyogok és kullancsok ellen is véd. Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat.

Nyári záporra bármikor számíthatunk, ezért hagyjunk helyet egy kicsire összehajtható esőkabát számára is. Útközben mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, lehetőleg tiszta víz.

Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is biztonságos cipő, bakancs – e nélkül dagadt bokával vagy akár vérhólyagokkal térhetünk vissza a túráról.

Szükség esetére érdemes egy hatékony fájdalomcsillapítót is magunkkal vinni, hogy például egy huzat, vagy napszúrás miatti fejfájás ne tegye tönkre a napunkat. A fejfájás azonban sok esetben vízhiányt jelez, vagyis a nagy melegben, a fokozott izzadás ellenére elfelejtettünk inni. Tabletták helyett ilyenkor gyakran elegendő a folyadékpótlás.

Krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén, vigyük magunkat sürgősségi szereinket!

Utunk során előfordulhatnak kisebb balesetek, sérülések, melyeket – még ha nem is igényelnek orvosi ellátást – kezelnünk, fertőtlenítenünk kell. Alapvetően minden sebet fertőzöttnek kell tekinteni! Legyen tehát úti „elsősegély csomagunkban” fertőtlenítő- és kötszer, vízálló sebtapasz különböző méretekben.

Első lépés az esetleges vérzés csillapítása, elállítása, majd a sebtisztítás, a sebkörnyék lemosása tiszta vízzel. Harmadik lépés a seb fertőtlenítése például jóddal. Vágott vagy horzsolt, felületi seb esetében hámosító kenőccsel gyorsíthatjuk a gyógyulást.

Forrás: oxygenmedical.hu

Rovarcsípés és allergia

A nyári időszakban könnyen előfordul, hogy méh- vagy darázscsípés áldozatai leszünk. Az évek során elszenvedett méh- és darázscsípésekre többféle módon reagálhat szervezetünk. Előfordul, hogy már az első csípésnél tünetek jelentkeznek, de az is lehet, hogy hosszú évek telnek el panaszmentesen, és csak a sokadik csípés után jelentkezik allergia.

A csípés után intő jel lehet, ha a korábbi enyhe, viszkető, majd elmúló tünetek helyett a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

A csípés után az allergiás reakció azonnal, vagy 1-2 órával később is jelentkezhet. A rövid időn belül kialakuló tünet lehet az egész testen megjelenő bőrkiütés, bőrvörösség, az ajak és a szem vizenyős duzzanata, sőt fulladás is. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota gyorsan romolhat, akár percek alatt is kialakulhat az anafilaxia, a szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés és sokkos állapot.

Óvakodjunk minden esetben, de főként allergia esetén a csípésektől! Diagnosztizált esetekben az orvos felírhat egy elsősegélyszettet, mely a szteroid és antihisztamin tartalmú gyógyszerek mellett egy autoinjektort (önbelövős fecskendőt) is tartalmaz. Ezt az esetleges csípés után azonnal használva megelőzhetjük a súlyosabb tünetek, a keringési sokk beálltát. Ezt a szettet mindig tartsuk magunknál, ha a természetben járunk!

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!