Keresés
Close this search box.

Mindenki gluténérzékeny?

//

Az a mítosz, hogy „rossz gének” kellenek a gabonától kialakuló bélrendszeri károsodáshoz, már évek óta megdőlt. Egy korábbi vizsgálat tisztán kimutatta, hogy bárki károsodhat a glutén- vagy gliadinfogyasztástól.

Már 2007-ben a GUT-ban publikálták azt az eddig figyelmen kívül hagyott vizsgálatot, melyben a kutatócsoport cöliákiás és egészséges embercsoportokat vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy mindkét csoport tagjaiban a glutén és gliadin káros hatást váltott ki az Interleukin-15 veleszületett immunválaszon keresztül.

A két csoport közti legfőbb különbség, hogy a cöliákiás betegek mind veleszületett, mind tanult immunválaszt adtak a gluténra, míg az egészségesek csak veleszületett választ produkáltak. (Az immunrendszernek vannak veleszületett, előre programozott és vannak tanult válaszai.) Feltételezhető, hogy a két csoport közti különbséget a cöliákiások nagyobb genetikai érzékenysége okozza, ami nagyobb tanult immunválaszt, magasabb ellenanyagszintet és jellemzően nagyobb bélfal-átjárhatóságot jelent.

A glutén és gliadin tehát mindenkiben egységesen veleszületett immunválaszt vált ki, azaz természetéből fakadóan az emberekre nézve toxikus. Vélhetően specifikus intolerancia áll fenn, és az immunválaszt nem egy „egészséges” ételre adott „rendellenes”, hanem egy eredendően egészségtelen ételre adott természetes reakciónak érdemes tekintenünk.

Forrás: Sayer Ji: A glutén bárkinek okozhat bélpanaszokat
további info: greenmedinfo.com/toxic-ingredient/wheat
szakirodalom és a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!