Keresés
Close this search box.

Nyaralás magas vérnyomással

//

A nyaralás nemcsak a láblógatás, hanem sokak számára az utazás és az ezzel járó stressz időszaka is. Emiatt magas vérnyomás esetén különösen érdemes felkészülnünk erre az időszakra.

Nyaralás magas vérnyomással

A változások és a stressz – amely lehet akár pozitív is – drasztikus változásokat idézhet elő a vérnyomásban, ami növeli a szívinfarktus és a stroke rizikóját is.

Ne függesszük fel a nyaralás alatt a magas vérnyomásra felírt gyógyszerek szedését! Nyaralás alatt is figyeljünk az étkezésre! A vakáció alatt hajlamosak vagyunk elengedni magunkat: jóval több édességet, alkoholt és egészségtelen nassolni valókat fogyasztani. A sós ételek közismerten emelik a vérnyomást, fogjuk ezért vissza a sajtok, kenyérfélék, chipsek és a készételek fogyasztását!

Egy alkalommal elfogyasztott 3-nál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást. Magas vérnyomás esetén maximum napi két ital fogyasztható nőknek és 65 évnél idősebb férfiaknak, és maximum 2 napi két ital a 65 évnél fiatalabb férfiaknak.

Nyáron is tartsuk kordában a stresszt! Kevesen tudják, hogy a negatív és a pozitív élmények egyaránt okozhatnak stresszt. Ha például a nyaralás alatt egész nap várost nézünk, egyik nevezetességtől a másikig rohanunk, azt nyugodtan nevezhetjük tartós stresszes állapotnak. Ez ugyan nem emeli meg azonnal a vérnyomást, de olyan változásokat indíthat el a szervezetben, melyek hosszú távon a vérnyomásra is hatnak.

Egy akut stresszhelyzet pedig – például amikor lekéssük a repülőgép-csatlakozást –, azonnali stresszreakciót eredményez, az adrenalin és a kortizol hormonok szintje megemelkedik, a szív gyorsabban kezd verni, a vérnyomás is emelkedik. Ezt elkerülendő, próbáljuk úgy szervezni a nyaralást, hogy a nagyobb terhelést jelentő programok után legyen időnk regenerálódni is.

Maradjunk aktívak! Sokat segít a vérnyomás kordában tartásában, ha beépítünk a vakációnk minden napjába egy kis aktivitást. Kiadós séta, hosszabb gyaloglás az étteremig, biciklizés a tó körül, vagy egy pezsdítő úszás mind igen jó hatást gyakorol szervezetünkre.

Dr. Kapocsi Judit Ph.D. Med. habil.
e. docens, belgyógyász-kardiológus főorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!