Keresés
Close this search box.

PCOS? Növeljük a fogamzás esélyét!

//

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik. Az orvosi kezelés mellett megfelelő életmóddal is javítjuk a teherbeesés esélyét.

Jellegzetes tünetei: rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz, apró ciszták a petefészekben, pattanásos bőr, szőrnövekedés az arcon és a testen, hajhullás, kopaszodás, emelkedett inzulinszint, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, meddőség, elhízás, amely nemcsak következmény, de egyben a PCOS kiváltó oka is lehet.

A diagnózis birtokában a kezelés első lépése a hormonszintek normalizálása. A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében is döntő jelentőségű a helyes életmód. A megfelelő diéta és rendszeres mozgás segíti az optimális inzulinszint elérését, ami a tünetek javulását, a meddőség megszűnését, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő nők jelentősen növelhetik a fogamzás esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és napi rendszerességgel sportolnak.

Dr. Katona Evelin
endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!