Keresés
Close this search box.

Szemvédelem gyermekkortól

//

A májusi borús, esős időben igazán keveset láttuk a napot, így nyár elején bőrünk és szemünk UV-védelme nem tűnik központi kérdésnek. Bár „leégni” még nem nagyon volt módunk, de szemünket – a márciusi-áprilisi napfényes heteket is beleszámítva – már hónapok óta ostromolja az egyre erősödő UV-sugárzás. Tapasztalhatjuk, hogy még a fátyolfelhőkön átszűrődő napsugarak is hunyorgásra kényszerítenek. Fontos tudnunk, hogy szemünk károsodását leginkább csak megelőzni tudjuk, visszafordítani sokkal kevésbé.

Szemvédelem gyermekkortól

Közismert, hogy napjainkban az UV-sugárzás olyan mértékben veszélyezteti a szem egészségét, hogy a jó minőségű napszemüveg viselése szinte nélkülözhetetlen.

A lencse színe tetszőleges: a zölddel legjobb a színlátás, a barnával kontrasztosabb, sárgával élesebb a kép, vitorlázáshoz, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget és a tükröződő vízfelületet. Tévhit, hogy a sötétebb lencse jobban véd, hiszen jobban kitágul mögötte a pupilla, így több ultraibolya sugár jut a szembe.

Az UV-sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás lassan, észrevétlenül alakul ki, a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. Ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor szemfelszíni elváltozások, például kúszóhártya is kialakulhat. A komoly látásromlások mintegy feléért felelős szürke hályog is bizonyítottan összefügg a napfényhatással. Az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, a sárgatestsorvadásában, a makula degeneratioban, amely 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan, vakságot okozó betegség.

Bizonyos gyógyszerek – például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók – fokozzák a napfény hatására kialakuló látáskárosodás veszélyét. Ezek szedésekor fokozott szemvédelem szükséges!

Szintén veszélyeztetettek a szemműtéten átesett páciensek, a szürke hályoggal vagy sárgatestsorvadással élők, illetve a gyermekek. Érdemes már a babákat hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még kevesebb UV-sugárzás kiszűrésére képes.

Dr. Tóth Eszter
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!