Keresés
Close this search box.

A környezetbarát háztartás

//

Egyre többen vannak, akik a környezeti szempontokon túlmenően saját és családjuk érdekében próbálják vegyszermentessé tenni háztartásukat. Az egyszerű, „zöld”, újra felfedezett eljárásoknak egyéb előnyei is vannak, például olcsóbbak és nem váltanak ki allergiás reakciókat.

A takarításhoz felhasznált anyagok közül az abszolút sztárok az ecet és a szódabikarbóna, mosáshoz a mosószóda, a háziszappan, a mosódió, öblítéshez pedig az ecet illóolajjal (vagy anélkül), esetleg mosóparfümmel.

Lássunk néhány példát a legnépszerűbbek közül!

A szódabikarbóna remekül szagtalanít, ezért tegyünk belőle kis nyitott edényben a hűtőszekrény polcára, hogy semlegesítse a szagokat.

Szórjunk egy kávéskanálnyi mennyiséget a szemetesvödör aljára – nem lesz büdös.

A cipőtárolóba, cipőbe szórva is jó szolgálatot tesz. (Mielőtt felvesszük a cipőt, öntsük ki belőle!)

A szódabikarbóna és az ecet szinte verhetetlen páros a takarításhoz. Előnye, hogy helyettesíti a ki tudja, milyen összetételű, gyári termékeket, és nem drága. Gumikesztyű használata kötelező!

● Hidegburkolat felmosásához, csempe tisztításához: öntsünk fél csésze szódabikarbónát és ugyanennyi ecetet a felmosóvízhez (először pezsegni fog), remekül tisztít. Vigyázat: lakkozott parkettához nem alkalmas!

● Mosdókagyló, WC-kagyló tisztításához: fél csésze szódabikarbóna, ugyanennyi ecet és egy csésze víz keveréke csodákat művel. A művelet után a felületet tiszta vízzel le kell öblíteni. Makacsabb szennyeződés esetén: fél csésze szódabikarbóna és ugyanennyi ecet keverékét öntsük a WC-kagylóba, hagyjuk pár percig állni, majd súroljuk körbe a WC-t!

Ha eldugul a lefolyó: nagy segítség a pumpa is, de vegyszer helyett mindenképp próbáljuk ki, hogy a lefolyóba először egy csésze szódabikarbonát, arra egy félcsészényi ecetet, majd 1,5-2 liter forró vizet öntünk – nem fogunk csalódni. (Vigyázat: a beletömődött hajat nem szedi ki, az külön művelet.)

Az ecet ragyogóan oldja a vízkövet, tehát a csaptelepet, zuhanyrózsát ecettel töröljük át, öblítsük le, másra már nem is lesz szükség. A vastagon lerakódott vízkőre az áttörlés nem elég, azt be is kell áztatni. Megoldás lehet, ha a csapra kicsi, ecettel megtöltött nejlonzacskót kötünk úgy, hogy a csap vízköves része belelógjon az ecetbe. Vízszintes felületen tegyünk ecetbe áztatott szivacsot a vízköves lerakódásra!

Gusztusosabbá tehetjük a fogkefénket (egyben fertőtlenítjük is), ha egy-két órára szódabikarbónás vagy ecetes vízbe áztatjuk be.

Az elkoszolódott műanyag edényt, fazekat is szépen megtisztíthatjuk szódabikarbóna-ecet-víz keverékével. (Teflon- vagy kerámiabevonatra nem használnám.)

A foltos, tisztíthatatlannak hitt tepsit vagy sütőt kenjük be szódabikarbóna és víz krémállagú keverékével, hagyjuk egy éjszakán át állni, majd mossuk le.

● Matracot, szőnyeget felfrissíthetünk azzal, ha szódabikarbónát szórunk a kicsit elkoszolódott felületre, enyhén bedörzsöljük, állni hagyjuk, majd először a nagyját lesöpörjük, majd a maradékot kiporszívózzuk.

A homályos, foltos tükör és ablaküveg csillogni fog, ha ecettel töröljük át.

A háztartásban használt, környezetkímélő, olcsó tisztítószerektől csak egy kis ugrás, hogy eljussunk az arc- és testápolásra alkalmazható, káros összetevőktől mentes, házilag is elkészíthető kozmetikumokig. Bőrünkön azonban elsősorban az életmódunk tükröződik. Aki sportol, kimelegszik, izzad, kipirul, több időt tölt a szabad levegőn, egészséges ételeket eszik, az annyit tett a szépségéért, amennyit semmilyen eljárással nem lehet pótolni.

Molnár Edit
természetes gyógymód terapeuta
Forrás: tenyek-tevhitek.hu, a teljes cikk a modernkoripaleo.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!