Keresés
Close this search box.

A rosszul táplált gyermek

//

A 3 évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott mennyiségnél jóval több cukrot fogyaszt. Minden tizedik szülő édességgel jutalmazza gyermekét, és az 1-3 éves korosztálynak csak a harmada kap külön nekik készített ételt, többségük azt eszi, amit a szülei. Ezzel figyelmen kívül hagyják a kisgyermekek felnőttektől eltérő vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Az iskoláskorúaknál sem jobb a helyzet, sőt náluk már nagyobb arányú és mértékű az elhízás.

A rosszul táplált gyermek

Az elmúlt években világszerte 155 millió 5 év alatti gyermeknél tapasztaltak alultápláltság okozta visszamaradást, akik közül 41 millióan túlsúlyosak voltak! Az alultápláltság ugyanis nem egyenlő az alacsony testsúllyal, hanem a fejlődéshez és a szervezet megfelelő működéséhez szükséges vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiányát, azaz a változatos, minőségi táplálkozás hiányát jelenti.

Sokan nem tudják, hogy az élet első 1000 napjában rögzülő táplálkozási szokások meghatározó szerepet játszhatnak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint az elhízás, a diabétesz vagy a szív-érrendszeri megbetegedések.

A család helytelen étkezési szokásai nyomán tehát nemcsak a túlsúly, hanem a kapcsolódó betegségek is „öröklődnek” a szülőkről a gyermekre.

Forrás: www.elso1000nap.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!