Keresés
Close this search box.

Folyton csak munka és stressz! Elegem van!

//

Ha a nyári szabadság, pihenés, kikapcsolódás után a munkába visszatérve változatlanul fáradtnak, ingerültnek, motiválatlannak és gyengének érzi magát, érdemes tesztelnie, mennyire érinti Önt a burnout (kimerültség, kiégés) problémaköre.

Folyton csak munka és stressz!
Elegem van!

A kiégés olyan szellemi-testi-lelki kimerültség, mely hónapok alatt alattomosan alakul ki. Hasonlít az elem kimerüléséhez: a tartós és intenzív használattól elfogy az éltető erő.

Teszteljen!

Válaszoljon a következő 20 kérdésre 0–5-ig terjedő skálán aszerint, hogy milyen mértékben jelentkeznek Önnél a kimerültség, kiégés alábbi jellemző tünetei (0 pont: egyáltalán nem, 5 pont: teljesen igaz).

Legrosszabb esetben 100 pontot tud elérni.

30 pont alatt életmódváltással megelőzheti fenti tünetek kialakulását, állapota romlását.

Ha már 30–40 pontot összegyűjtött , akkor burnoutra hajlamosnak tekinthető. Mielőbb változtasson, mert életmódja miatt hamar kimerültségbe, burnoutba, akár depresszióba is belecsúszhat!

50 pont felett javasolt felkeresnie egy orvost, pszichológust vagy pszichoterapeutát, hogy tüneteit tisztázzák, és mielőbb megtalálják a kiutat. Ne várja meg, míg állapota annyira leromlik, hogy antidepresszánsokat kell szednie vagy pszichiátriai kezelésre szorulna!

Figyeljen fel tehát, ha korábban nem tapasztalt általános érdektelenség, közöny, hangulati hullámzások, permanens fáradtság, feledékenység és testi tünetként például gyomor- és bélpanaszok, szívritmuszavarok, ingadozó vérnyomás és vércukor értékek jelentkeznek.

Tipikus jel, ha valaki „visszahúzódik a csigaházba”, kerüli a társaságot, nem megy a barátai közé, nem szívesen vesz részt nagyobb családi rendezvényeken, inkább izolálódik, redukálja vagy megszakítja kapcsolatait, kerüli a helyeket, ahol sok ember fordul elő.

Mindez teljesen normális, érthető élettani jelenség, hiszen extrém szellemi, lelki és fizikai megterhelésnél könnyen kimerülhetnek az erőtartalékok. Hatalmas segítséget nyújthat a megelőzésben az időnkénti pihenés, a szabadság alatti feltöltekezés. Ám aki már kiégett, azon a legdrágább és legszebb helyen töltött szabadság sem segít!

A burnout komoly figyelmeztető jel, valamit mondani akar!

Ha életét nem tudja már kontrolálni, radikális változtatások szükségesek: lejjebb kell tenni az eddigi túl magasra rakott mércét, racionalizálni kell a magával és másokkal szembeni túlzott elvárásokat, különben beindul a lefelé vezető megállíthatatlan spirál, melynek vége a teljes lelki és testi összeomlás.

Ha fáradékonysága több pihenéssel és alvással nem korrigálható, akkor okvetlen forduljon orvoshoz, megfelelő szakemberhez, mivel a kimerültség oka a nagy megterhelésen, stresszen túl lehet többek között vitamin-, ásvány- és nyomelemhiány, tartós felszívódási zavar, emésztési zavarok (pl. bélgyulladás, baktériumflóra-zavar, emésztőenzimhiány), krónikus betegségek, táplálékintoleranciák, daganatok, májbetegség, pajzsmirigy funkciózavar, szív-érrendszeri vagy tüdőbetegség miatt oxigénhiány, vérszegénység stb.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!