Bár az oktatást valószínűleg nem fogja megreformálni, érdemes megvizsgálni az omega-3 zsírsavak és az agyműködés kapcsolatát. Az emberi agy nagy részben zsírokból épül fel, sőt az agy 30%-át egy bizonyos omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) teszi ki. Az omega zsírsavak forrásai például a tengeri halak és különböző növényi olajok. A kendermagolaj ideális arányban tartalmazza az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat.
Az iskoláskor kezdetére a gyermekek agya eléri a felnőttkori méretének 90%-át, a növekedés azonban még sok éven át tart, nagyjából 14-15 éves korig. A fejlődés azonban nemcsak a növekedésben nyilvánul meg, hanem az idegkapcsolatok számosságában és szerveződésében is.
Az idegsejtek közötti kommunikációban, az ingerület-átvitelben kulcsszerepet játszik a DHA. Nyugat-európiai kutatásokban többször megállapították, hogy az omega-3 kiegészítés javítja a gyerekek tanulási képességeit, javul a koncentráció, a memória és a felfogóképesség.
Egy 2012-es tanulmányban az omega-3 kiegészítés hatását vizsgálták gyermekeken az olvasás, a munkamemória és a viselkedés szempontjából.
A vizsgálatban 362 egészséges, olyan 7–9 éves gyermek vett részt, akik az olvasás terén alulteljesítettek. 224 gyermeknél javult az olvasás, és a szülők értékelése javulást jelzett a viselkedésben is.
Egy másik, 2010-es kutatásban a DHA-kiegészítés jelentősen javította a vizuális figyelmet és az impulzivitást, az első helyes válaszok száma az aktív kezelési csoportban szignifikánsan magasabb volt a placebo csoporthoz képest. A kiegészítés javította a szülők által minősített szociális viselkedést is.
Érdemes azt is megemlíteni, hogy a hippocampusban (az agy tanulásért és memóriáért is felelős központjában) naponta keletkeznek új idegsejtek.
Ez a folyamat a neurogenezis, mely életmóddal és táplálkozással pozitív és negatív irányba egyaránt befolyásolható. A rendszeres testmozgás és a pihenés például fokozza a neurogenezist.