Keresés
Close this search box.

Kényes egyensúly

//

A helytelen táplálkozás, a túl kevés testmozgás és a gyakori stressz hatására a szervezet savassága fokozódhat. Míg a savas eső környezetromboló hatása köztudott, addig kevésbé ismert, hogy a szervezet sav-bázis háztartásának zavara ugyancsak egészségkárosító hatású. Az érzékeny egyensúly kibillenése nyomán eleinte általános rossz közérzet, később súlyos betegségek is kialakulhatnak fiatalnál, idősnél egyaránt.

Kényes egyensúly

Egy egészséges ember szervezetében 20% a savas és 80% a lúgos összetevők aránya. A testnedvek vegyhatása normális állapotban enyhén lúgos, pH-értéke 7,3-7,4. Ideális esetben a savak és bázisok (lúgok) egyensúlyban vannak. A szervezetnek elegendő tartaléka van ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb eltéréseket kiegyenlítse. Ha azonban az egyensúly felborul, acidózis alakul ki, mely számos elváltozás, betegség alapja lehet a cellulitisztől (narancsbőr) a rákig.

A „savanyú uborka”

Mónikát a háta mögött munkatársai csak savanyú uborkának nevezték, mert mindig rosszkedvű volt és folyton szorongott. Éjjelente forgolódott, altatóval aludt, a túlórázás miatt a sportot is abbahagyta, folyton az irodában ült, rendszertelenül evett, ivott, végül egy kivizsgáláson derült ki, hogy a vérében túl sok savas anyagcseretermék halmozódott fel. Orvosi javaslatra életmódját gyökeresen megváltoztatta, és idővel visszanyerte egészségét és korábbi vidám, felszabadult viselkedését.

Rejtett acidózisnak azt nevezzük, amikor a vér pH-értéke – a szervezet pufferoló kapacitásának köszönhetően – még a normális tartományban van, de a „hulladékraktárak” már megteltek a felhalmozott savas anyagcseretermékekkel. Ennek első figyelmeztető jelei: a gyakori fáradékonyság, a tartós levertség, erőtlenség, a visszatérő vagy elhúzódó székrekedés, puffadás, de gyomortáji nyomó jellegű fájdalom, teltségérzet és puffadás szintén jelentkezhet.

Testünk több kompenzáló, kiegyensúlyozó módszert alkalmaz, hogy természetes savtalanítással kiegyenlítse az elváltozást. A vesék a vizeletkiválasztással, a bőr az izzadsággal, a csontok a belőlük kioldódó – a savat ellensúlyozó – lúgos hatású kalcium vérbe juttatásával harcolnak az elsavasodás ellen.

Savtöbblet alakulhat ki többek között még akut fertőzések, hasmenés, magas láz, gyulladások esetén is. Testünk lúgtartaléka ekkor gyorsan elhasználódik, s míg utánpótlás nem érkezik (vagy az ok meg nem szűnik), átmeneti acidózis áll fenn. A savtöbblet azonban könnyen krónikussá válhat – ilyenkor a reumás ízületi gyulladást, a köszvényt vagy éppen a bélnyálkahártya-gyulladást jelzés értékűnek kell tekintenünk.

Az acidózis külső jelei között szerepel a szürkés vagy sárgás, tónustalan, kiszáradt bőr, az elvékonyodó, töredező, fénytelen haj, a körömlemezeken mutatkozó egyenetlenségek, az enyhén sárgás szemfehérje (mely a máj túlterheltségét tükrözi), a sárgás-fehéres-barnás lepedék a nyelven, melynek szélei ödémásak, néhol berepedezettek. A beteg életét gyakran megkeseríti a jellegzetes, erőteljes szájszag és testszag.

A súlyosabb panaszokat nem okozó túlsavasodás azonban legtöbbször felderítetlen és kezeletlen marad.

Egészségvédő diéta

A naturmedicina régóta alkalmazza a savtalanító kúrákat a megbomlott egyensúly helyreállítására. Ennek lényege a bőséges mennyiségű tiszta víz fogyasztása és az átgondolt étkezés, melynek során kerüljük a savasító ételeket, például a túlzott húsfogyasztást, a cukrot, kemény sajtokat, túrót, margarint, földimogyorót, illetve a kávét, alkoholt és a cigarettát.

Remekül ellensúlyozzák a savasodást a lúgos zöldségek (pl. fejes saláta, káposzta, cékla, uborka, paradicsom, zöldbab, spenót, fehér- és sárgarépa stb.) és gyümölcsök (pl. banán, ananász, kókusz, grapefruit, mazsola), továbbá a köles és hajdina, a zsiradékok közül pedig a hidegen sajtolt olíva- és kókuszolaj.

Ne feledjük azonban, hogy a tartós siker egyik feltétele a nélkülözhetetlen életmódváltás!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!