Keresés
Close this search box.

Koncentrációzavar az iskolában

//

Az iskolakezdés minden gyerek számára megterhelő, hiszen a felhőtlen nyári napokat felváltják az unalmas órák, a korán kelés és a dolgozatok. Eleinte még nehéz odafigyelniük, koncentrálniuk a tananyagra, nekik is kell idő az átálláshoz, ám 1-2 hét alatt már vissza lehet zökkenni az iskolapadba.

Koncentrációzavar az iskolában

A nyári szabadság, pihenés utáni gyors visszatérés a dolgos hétköznapokba, ahol temérdek munka vár – ez az átállás általában a felnőtteket is megviseli, hát még egy gyereket! Ne csodálkozzunk tehát ha a gyermek nem tud egyik napról a másikra úgy teljesíteni, ahogy szokott. Van, akinél ez kicsit hosszabb időt vesz igénybe, tehát legyünk türelmesek!

Amennyiben több hét után sem javul a helyzet, és gyermekünk továbbra sem tud odafigyelni sem az órákon, sem a leckeírásnál, esetleg egyre rosszabb jegyeket kap, ráadásul a tanár is panaszkodik, hogy a gyerek nem képes hosszabban koncentrálni a feladatra, esetleg egyéb panaszai is vannak, úgy lehet, hogy nem csupán iskolaundor van a háttérben – érdemes a mögöttes okokat felkutatni.

A koncentrációzavarnak számtalan oka lehet, így például családi problémák, a szülők válása, depresszió, hipertaktivitás, vérszegénység, kialvatlanság –, ám ha egyéb olyan tüneteket észlelünk, mint a szapora pulzus, fokozott izzadás, változatlan étrend melletti fogyás, alvászavarok, lányoknál menstruációs zavarok, esetleg előre dülledő szemek, akkor pajzsmirigy túlműködésre is gyanakodhatunk.

Ez egy egyszerű vérvétellel gyorsan megállapítható – jele, hogy a TSH szintje alacsonyabb a megengedettnél. A probléma pontos diagnózisához a vérvételen túl ultrahangra, illetve izotópos vizsgálatra is sor kerülhet, az esetleg szükséges terápia megfelelő kiválasztásához.

Dr. Tar Attila
gyermek-endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!