Szervezetünkben a kollagén termelése már 25 éves kor felett csökkenni kezd, és 50 éves kor felett már észrevehetően visszaesik. Ennek következménye az ízületek rugalmasságának csökkenése, a bőr ráncosodása, kiszáradása, a körmök és a haj töredezése. A prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikáján osteoarthrosisos betegekkel végzett vizsgálat során úgy találták, hogy a kollagén rendszeres, kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.
Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora úgy találta, hogy a szájon át adott kollagénnek nincs mellékhatása, de nagyon fontos a megfelelő molekulaméret, hogy a készítmény minél jobban felszívódjon, hasznosuljon.
Táplálékaink közül a húsokban – főleg a szárnyasokban és a halakban – van sok kollagén, mely főként ezen állatok inaiban, porcaiban és bőrében található, amit gyakran fel sem használunk az ételekben.
A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni. Az étkezési zselatint sertés- vagy marhabőrből, csontból és porcból állítják elő. Semleges színe, íze és szaga miatt sokféle ételhez, édességhez, desszerthez felhasználhatjuk. Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, nyugodtan fogyaszthatjuk étrend-kiegészítő formájában is, mely ugyancsak segíthet a porcok és a bőr rugalmasságának fokozásában, öregedési folyamatának lassításában.
Forrás: Medical Tribune News Service/Informed