Keresés
Close this search box.

Miért rekedt a gyerek?

//

Még messze a téli időszak, amikor a gyakori vírusfertőzések gégegyulladást, a hangszálakat megerőltető tartós köhögést okoznak. Még szép, napos idő van, a gyerek alig került vissza a közösségbe, máris rekedt. Ki érti ezt?

Miért rekedt a gyerek?

Való igaz, hogy rekedtség esetén elsőként megfázásra, fertőzésre gyanakszunk, de érdemes figyelembe vennünk, hogy a visszatérő krákogás – mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, és tartós rekedtséget okozhat – lehet egyszerűen rossz szokás, vagy az iskolai követelmények okozta stressz következménye, esetleg valamilyen betegség tünete.

Utóbbi esetben főként a reflux betegségre érdemes gyanakodnunk, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját – így a hangszálakat is –, ami rekedtséget okozhat. A rekedtség mellett visszatérő torokfájás, köhögés, orrfolyás és arcüreggyulladás is jelentkezhet.

A rekedtség leghétköznapibb oka azonban a hangszalagok túlerőltetése. Ilyen esetben a hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívjuk, mely felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet. A juvenilis diszfónia, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtséggel jelentkezik. Oka rendkívül egyszerű és gyakori: a gyermek a közösségben folyamatosan igyekszik túlkiabálni társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait.

Amennyiben a panaszokat légúti betegség okozza, azok a betegség lefolyását követően általában maguktól is megszűnnek. Reflux esetén – a gasztroenterológiai vizsgálatot követően – nagyobb gyermekeknél gyomorsav csökkentővel a panaszok mérsékelhetők. Helytelen hangképzés miatti rekedtség esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálatok után hangterápiával elsajátítható a helyes légzés, az artikuláció és a jó hangképzés, de ne feledjük el leszoktatni gyermekünket a felesleges kiabálásról!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!