Keresés
Close this search box.

Nevelj egészséges gyereket!

//

Minden szülő álma, hogy gyermeke egészséges, okos és boldog legyen. Ebből csak egy szelet a testi egészség, de jelentősége nem lebecsülendő, hiszen testünket használva tudjuk csak céljainkat megvalósítani.

Nevelj egészséges gyereket!

A gyermek alapvetően azt eszi, amit kiskorában elé raknak, olyan ízekhez szokik, amivel rendszeresen találkozik. Szülőként rajtunk áll tehát, hogy elindítjuk-e gyermekünket az egészség és energikusság felé vezető úton.

Kezdjük egészen az elején! Igen ritka, hogy várandóság előtt egy alapos méregtelenítést javasolnának a leendő anyáknak.

A babák a pocakban a lúgos magzatvíz jótékony ölelésében élnek, majd megszületve – ha szerencséjük van – édesanyjuk szoptatja őket lúgosító anyatejjel. 6 hónapos kor után, amikor már nem az anyatej dominál, érdemes megismertetni velük az egészséges táplálékokat. Bevezethetjük náluk a zöldségeket, gyümölcsöket, néhány csepp hidegen sajtolt olajat, majd később a növényi tejeket is. Ez a kezdeti táplálási mód igazolja önmagát: a gyermek nem lesz beteges, túlsúlyos, fáradékony az óvodában, iskolában.

Ne cukrozzunk! Minél kevésbé használunk cukrot, annál tökéletesebb marad a természetes íz-érzékelés, annál kevésbé savasodik a szervezet. A kicsiknek nincs szükségük csokira, cukorkára (valójában nekünk sem lenne).

Mit tehetünk, ha nem a megfelelő „startvonalról” indultunk, s gyermekünknél már kialakultak bizonyos tünetek: rendszeres hasfájás, puffadás, rossz széklet, gyakori megfázás, fáradékonyság, fejfájás, allergia, esetleg túlsúly? Hogyan segíthetünk, ha gyerkőcünk hallani sem akar a zöldségekről, hanem cukrot, tésztát, péksüteményt enne egész nap, s mindezt leöblítené egy kis cukros üdítővel, netán kólával?

Meglehetősen irreálisnak tűnik, mégis azt javasoljuk, hogy adjanak neki több, lehetőleg nyers zöldséget, csökkentsék az édességfogyasztást, itassanak vele tiszta, szénsavmentes vizet. Ha már ennyit megtesznek, nagyon sokat segítettek rajta.

Miután az egészség mellett döntöttünk, lássuk az első lépéseket!

Ahogy helyreáll az egyensúly, a gyermek táplálkozásában egyre nagyobb teret kap majd a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú, növekvő arányban nyers zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó étrend, mely az optimális egészség hosszú távú fenntartásához vezet.

Antal Rita
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!