Keresés
Close this search box.

Pára és allergének

//

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a magas páratartalom hatására is felerősödhetnek. Ne feledjük, az esők után növekvő gombaspóra-koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.

Pára és allergének

A légnyomás- és hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megemelkedése az egészséges szervezetre is hatással van, de az allergiás, asztmás és egyéb krónikus légúti betegséggel élőket még inkább megviseli, ilyen esetekben gyakrabban számolnak be tüneteik rosszabbodásáról.

A magas pollenkoncentrációt mutató napokon vagy erősebb légszennyezettség mellett általában erősödnek a légúti panaszok. Fokozottan igaz ez lehűlés, időjárási frontok vagy szeles idő esetén. Asztmás betegeknél a hűvösebb levegő gyors belélegzése – például szabadban végzett sportok esetében – könnyen rohamot provokálhat. Gyermekek esetében erre fokozottan figyeljük, mert a fiatalabb korosztályban sokszor ez az asztma első tünete!

COPD-s betegeknél a túl meleg és túl hideg, párás levegő egyaránt kedvezőtlen, a frontok érkezését tüneteik rosszabbodása gyakran már előre jelzi.

A megfelelő kezeléshez az orvos számára fontos segítség a tüneti napló vezetése, melyben feljegyzik az állapotváltozást befolyásoló körülményeket, például a fizikai aktivitást, esetleges lelki megterhelést, egyes ételekre adott reakciót és az időjárás változásait. Mindezek ismerete lehetővé teszi a célzott kezelést, mellyel megelőzhető az állapot hirtelen romlása.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!