Keresés
Close this search box.

„Vénasszonyok nyara” változókori tünetekkel?

//

A nyárutón folytatódó meleg idő továbbra is kihívást jelent a változókorban lévő nők számára. Kellemetlen tüneteiket – izzadás, hőhullámok, s a hozzá társuló ingerlékenység és alvászavar – csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála.

„Vénasszonyok nyara” változókori tünetekkel?

Érdemes tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem hosszú évek (akár 10-15 év) alatt játszódik le. Kezdetben csak a progeszteron szintje csökken, és ösztrogéndominancia alakul ki.

Később az ösztrogén mennyisége is fogyatkozik, megszűnik a peteérés és a menstruáció, amit a hőhullámok mellett alvászavarok, a libidó hiánya és hullámzó kedélyállapot is kísér.

Kevesen gondolnak arra, hogy a változókor tünetei igen hasonlóak a meleg időjárás okozta panaszokhoz, így a kettő nagyban erősíti egymást. Szerencsére vannak olyan készítmények és praktikák, melyekkel könnyebben át lehet vészelni a nyárutó melegnek ígérkező napjait is.

Hormonterápia sokan idegenkednek tőle, pedig körültekintő alkalmazása számos előnnyel járhat – kérje ki erről orvosa tanácsát.

Gyógynövények a természetes megoldások hívei sokféle gyógynövény és készítmény közül választhatnak. Az orbáncfű például hatásos idegnyugtató alvászavarok esetén is, a vörösherét főként hőhullámok ellen ajánlják, a jamgyökér szinte az összes tünetet enyhíti, DHEA tartalmánál fogva.

Jól szellőző ruházat válasszon könnyű pamut ruhát és fehérneműt, mivel klimax idején megnő az intim fertőzések esélye is, de probiotikumokkal fenntartató a hüvely normál Ph-ja, a lactobacillus pedig megakadályozza a kórokozók elszaporodását.

Életmód az egészséges étkezés (sok friss zöldség és gyümölcs), a megfelelő folyadékfogyasztás (víz) és a rendszeres testmozgás nemcsak az egészségét óvja, de a közérzetét is pozitívan befolyásolja!

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!