Keresés
Close this search box.

Vérkeringést javító ételek

//

A rossz vérkeringést gyógyszerekkel szokás kezelni, pedig sokat tehetünk bizonyos táplálékok fogyasztásával azért, hogy megelőzzük a gyógyszerszedést és az állapot romlását, vagy épp támogassuk, eredményesebbé tegyük a már fennálló kezelést.

Vérkeringést javító ételek

Sok ember szenved vérkeringési zavarokban, melyek hátterében számos betegség állhat, például perifériás artériás betegség (PAD), cukorbetegség, elhízás, Raynaud szindróma, illetve önmagában a dohányzás is.

A rossz vérkeringés fájdalmat, izomgörcsöt, zsibbadást, emésztési problémákat, illetve hideg kéz-láb szindrómát is okozhat.

Sokszor az egészséges emberek, a sportolók vagy a fizikailag aktív életet élők is szeretnék gyorsítani a vérkeringésüket annak érdekében, hogy fokozzák a teljesítményüket és elősegítsék az utána következő regenerálódást.

Bár a vérkeringés javítására gyakran gyógyszert ír fel az orvos, bizonyos táplálékok ugyancsak javíthatják a vérkeringést, íme ezek közül néhány:

1. Cayenne bors Csípős ízét a kapszaicin nevű összetevő adja, mely segíti a vér szövetekhez való áramlását, fokozza az értágító anyagok termelődését, erősíti az ereket, és csökkenti a plakk-képződést az artériákban.

2. Hagyma Kiváló forrása a flavonoid antioxidánsoknak, melyek segítik a szív egészségének megőrzését. Úgy javítják a vérkeringést, hogy segítik a vénák és artériák tágulását, amikor nagyobb mennyiségű vér áramlik keresztül rajtuk. Emellett a hagymának gyulladáscsökkentő hatása is van.

3. Fokhagyma A benne lévő kénvegyületek – köztük az allicin – javítják a szövetek vérellátását, és az erek ellazítása révén csökkentik a vérnyomást.

4. Gránátalma Különösen sok antioxidánst és értágító hatású polifenolt tartalmaz, ezáltal javítja a vérkeringést és az izomszövetek oxigénnel való ellátását, ami különösen előnyös a fizikailag aktív személyek számára.

5. Cékla A sportolók sok céklát, illetve céklalevet fogyasztanak, mert tapasztalták, hogy növeli a teljesítményüket. Ennek oka a cékla magas nitrát tartalma (melyet a szervezet nitrogénoxiddá alakít át), ami ellazítja az érfalakat, így a vérerek több vért tudnak szállítani az izomszövetekhez. Ezáltal javul azok oxigénnel való ellátottsága, ami fokozza a vérkeringést és a teljesítményt. Mindez nemcsak sportolóknak, hanem vérkeringési problémákkal küzdő idősek számára is előnyös.

6. Kurkuma Már az ajurvédikus és a hagyományos kínai orvoslás is használta a véredények tágítására és a vérkeringés javítására. Ma már bizonyított, hogy kurkumin nevű vegyülete fokozza a szervezet nitrogénoxid termelését, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást.

7. Gyömbér A hagyományos indiai és kínai orvoslásban évezredek óta használják vérnyomást csökkentő és vérkeringést javító hatása miatt.

8. Fahéj Értágító és véráramlást segítő hatása van a szívet vérrel ellátó koszorúerekben. Szignifikánsan csökkenti a vérnyomást az érfalak ellazítása útján, ezáltal javítja a keringést.

9. Zsíros hal és halolaj Nagyszerű omega-3 zsírsavforrások, melyek roppant hatékonyan javítják a vérkeringést, elősegítik a nitrogénoxid termelődését, amely tágítja az ereket, ezzel gyorsítja a vér áramlását és csökkenti a vérnyomást. Az omega-3 zsírsavak segítenek megakadályozni a trombociták felhalmozódását a vérben, csökkentve ezáltal a vérrögök kialakulásának kockázatát. Sportolók számára különösen előnyös, hogy javítja a vázizmok vérrel való ellátottságát edzés közben és után.

10. Leveles zöldségek Például a spenót és a káposztafélék sok nitrátot tartalmaznak, amit a szervezet értágító hatású nitrogénoxiddá alakít. Kutatások szerint a zöldségekben gazdag étrenden élőknek alacsonyabb a vérnyomásuk és szignifikánsan kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre, mint azok, akik a nyugati típusú táplálkozást követik.

Fentieken kívül, hasznos segítőink lehetnek még a bogyós gyümölcsök, a paradicsom, a citrusok és a diófélék is, de ennél is többet segíthet, ha egészséges életmódot folytatunk, nem dohányzunk, sokat mozgunk, eleget alszunk, vigyázunk, hogy ne hízzunk el és összességében egészségesen táplálkozunk.

Forrás: Jillian Kubala: The 14 Best Foods to Increase Blood Flow and Circulation,
ford. Czárán Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!