Keresés
Close this search box.

Vigyázat: könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel!

//

Előbb-utóbb minden nőt elér a változókor, melynek panaszai igen hasonlóak a pajzsmirigy alulműködéshez. A megfelelő kezelés és életmód érdekében nem szabad e kettőt összekevernünk!

Vigyázat: könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel!

A legtöbb 45-50 éves nő tapasztal menstruációs problémákat, fokozott hízáshajlamot, ödémát, hajhullást, hangulatváltozásokat, gyakran depressziót is. Az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) szerint sok nő szed ösztrogén tartalmú hormonkészítményeket a változókori panaszaira, pedig az is lehet, hogy valójában felderítetlen pajzsmirigy alulműködéssel küzdenek. Felméréseik szerint 4-ből csupán 1 nőnél végeznek menopauza-szerű tünetei miatt pajzsmirigyre irányuló teszteket, ami nagy hiba.

A két állapot azonban nem zárja ki egymást, tehát egyszerre is fennállhat a kettő, ráadásul súlyosbíthatják egymás tüneteit.

Éppen ezért, ha a klimax panaszaira alkalmazott hormonkészítmény, illetve természetes szerek nem hoznak megfelelő javulást, érdemes pajzsmirigy alulműködésre is gyanakodni, mert fennállása esetén csak a megfelelő kezelés hozhat állapotjavulást.

Szerencsére egy egyszerű vérvétel segít a kérdés eldöntésében. Amennyiben a vérben lévő TSH szintje emelkedett, az egyértelműen jelzi, hogy a pajzsmirigy hormonok (T3, T4) csökkent termelése is kezelést igényel a változókori panaszok mellett.

Dr. Békési Gábor PhD
egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!