Keresés
Close this search box.

A hiányzó láncszem

//

A szív- és érrendszeri betegségek változatlanul vezetik a halálokok listáját. Ennek egy igencsak alábecsült rizikófaktora a népességszintű magnéziumhiány. Vizsgálatok igazolják, hogy az optimális magnéziumszint helyreállítása a szív-érrendszeri betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és a bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkentheti le.

A hiányzó láncszem

A magnézium létfontosságú az elektromos vagy mechanikus aktivitású szövetekben. Ilyenek például az idegek, az izmok – a szívizmot is beleértve –, illetve az erek. Már az enyhe magnéziumhiány is komoly változásokat okozhat a szív, a vérerek, a vérsejtek, az emésztőrendszer és egyéb szövetek működésében. A magnézium több mint 300 enzim nélkülözhetetlen ko-faktora, és alapvető tényező a szervezet energia gazdálkodásában.

A magnéziumhiány legfőbb okai:

Csökkent magnézium-bevitel, ami az alkoholizmus, az éhezés vagy az étvágytalanság velejárója lehet (pl. rákbetegeknél, kemoterápiás kezelés alatt).

● Csapvíz, ásványvíz helyett a palackozott és szűrt víz növekvő fogyasztása, melyekben gyakran kevesebb a magnézium, mint a természetes ásványvizekben.

Magnéziumvesztés az emésztőrendszeren vagy a vizeleten keresztül, például súlyos hasmenés, gyógyszeres vízhajtás vagy antibiotikus terápia kapcsán.

A magnézium tehát nélkülözhetetlen a normális anyagcserefunkcióhoz – beleértve a cukor anyagcserét és az inzulintermelést is.

Egy tipikus modern, középkorú, túlsúlyos és inzulinrezisztens (de még nem cukorbeteg) résztvevők bevonásával végzett 6 hónapos vizsgálatban a magnéziumszedés jelentősen javította az éhgyomri vércukorértékeket és az inzulinérzékenységet.

A magnéziumpótlás egyszerű és olcsó. Minél magasabb a magnéziumszint, annál alacsonyabb a kardiovaszkuláris, a rákos és a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata.

Egyes vizsgálatok szerint a magnézium nélkülözhetetlen a telomérek rövidülésének gátlásához, azaz az „öregedés órájának” lassításához. Magnézium hiányában tehát az öregedés folyamata felgyorsul, így az élet megrövidül.

Forrás: Jennifer Dawson – The missing link to heart health. Life Extension. 12.2014. ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!