Keresés
Close this search box.

Hogyan vélekedik egy háziorvos a hiányállapotokról?

//

Fáradtság, gyengeség, rossz közérzet…, sok páciens érkezik ilyen tünetekkel a rendelőbe, s az alapos kikérdezés és vizsgálat után felmerül a gyanú, hogy e panaszokat nem mindig alváshiány vagy a túlfeszített munka okozza. Gyakran találunk a háttérben nyomelemhiányt vagy épp valamilyen káros anyag, például nehézfém felhalmozódását a szervezetben. Sajnos a rutin laborvizsgálatból nem derül fény ezek mértékére, így néhány jellemző tünetet ismertetnék.

Hogyan vélekedik egy háziorvos a hiányállapotokról?

 Széles körben jellemzi a lakosságot például az édességek utáni vágyódás, amely króm (Cr) hiányában növekszik, pótlásával pedig csökken. A sok édesség fogyasztása ugyanakkor fokozza a króm kiürülését. A króm több enzimrendszer alkotórésze, GTF-ként (glucose tolerantia faktor) kiemelkedő szerepe van a cukorháztartásban, javítja a kóros cukoranyagcserét, csökkenti az inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét, elősegíti a növekedést és csökkenti a vérnyomást.

 Az izomszövetek megfelelő működése biztosítható, kóros átalakulása és a szívizom gyengesége megelőzhető megfelelő mennyiségű szelén (Se) bevitelével, mely gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén is állapotjavulást okozhat. A szelén a szervezet antioxidáns folyamatait szabályozó fehérjék alapvető komponense.

 A szédülés, hányinger, sápadtság, fáradékonyság, hányinger-hányás, hasmenés, a vashiány gyakori klinikai tünetei. A vas (Fe) a haemoglobinnak, az elektronszállító cytochromoknak és a myoglobin funkcionális csoportjának építője. Az immunrendszer részeként fertőzés ellenes hatással bír. Hasznosulását a szervezetben más mikroelemek jelenléte vagy hiánya is számottevően befolyásolja.

Hátráltatja például a vas beépülését – ezáltal vashiányos anaemiát okozhat – a kadmium. A talaj szennyezettsége révén a zöldségekből, gyümölcsökből, a műanyag eszközökkel, csomagolóanyagokkal érintkező élelmiszerekből és a dohányfüsttel jut szervezetünkbe. Vesekárosodást okozhat, gátolja a cinktartalmú enzimek működését. Felborulhat a kalcium-foszfor egyensúly, ami többek között csontritkuláshoz vezethet. Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy a nehézfémek szervezetben történő felhalmozódása súlyos következményekkel járhat, így kivezetésük az egészség helyreállításának fontos feltétele.

Dr. Szolnoki Lajos
háziorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!