Keresés
Close this search box.

Ilyen tünetekkel jelentkezik az ízületi gyulladás

//

Az ízületi gyulladás igen szerteágazó tüneteket okozhat a reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig. Szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az általános, illetve egyes ízületekre jellemző specifikus tünetekre, melyekkel mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.

Ilyen tünetekkel jelentkezik az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás – osteoarthritis – során saját immunrendszerünk támadja meg az ízületet borító porcot. A betegség legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az is tipikusnak mondható, ha a páciens közvetlenül felkelés után merevnek érzi az ízületet, és ez az érzés minimum 1 órán keresztül fennáll.

További általános tünetek:

Néhány embernél ugyanakkor nem jelentkeznek ennyire jellegzetes tünetek, esetleg csak olyan, enyhe jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott pattogásszerű hang vagy csak egészen rövid ideig tartó reggeli ízületi merevség.

Mely testrészekben jelentkezik?

Az ízületi gyulladás bármely ízületet érintheti, leggyakrabban azonban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. Mire figyelhetünk fel az egyes testrészeknél?

Térd
Jellemzően mindkét térdet érinti a probléma, hacsak nem sérülés vagy más speciális kondíció alakult ki az ízületben. A térdfájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor jelentkezik, de nyugalomban is fokozódhat – például autoimmun eredet esetében.

Csípő
A fájdalom minden olyan mozdulatnál jelentkezik, amikor a csípőnek a legkisebb mértékben is mozdulnia kell, például a kocsiba való be- és kiszálláskor vagy cipőkötéskor, de gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás  kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben és ritkábban a combban, a fenékben és a bokában is.  

Kezek
Leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületeinél jelentkezik a gyulladás. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a fogási képesség romlása is felhívhatja a figyelmet a betegségre – a páciensnek nehezére eshet például megfogni a papírlapot. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, nehéz lehet többek között az írás, a kulcs elforgatása.

Fontos az időben elkezdett kezelés

Ha bebizonyosodik az ízületi gyulladás diagnózisa, tájékoztatnunk kell a pácienst, hogy ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapota idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk.

A végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként felmerül:

Mivel osteoarthritis esetén nagy hangsúlyt kap az esetleges szövődmények megelőzése is, erre ugyanúgy külön figyelmet kell szentelni, mint a mozgás szabadságának fenntartására, elsősorban gyógytornával és ízületvédelemmel. 

Dr. Selyem Réka MSc
reumatológus szakorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!