Keresés
Close this search box.

Itt az ősz, és máris lebetegedtem!

//

Sokan érzik úgy, hogy a hűvösebb napokkal együtt megérkezett a náthaszezon is az életükbe. Ősztől egészen tavaszig szinte egyik betegség követi a másikat, ha van valamilyen fertőzés a közelükben, ők azt biztosan elkapják. Mit tehetünk ilyen esetben?

Itt az ősz, és máris lebetegedtem!

Fertőzésre való hajlam

Ha valaki a környezetében élőknél gyakrabban kap el – sok esetben akár súlyosabb és nehezebben is kezelhető – fertőzést, arra rendszerint azt mondjuk, hogy gyenge az immunrendszere. Ilyen esetben – a gyakori fertőzések mellett – rendszerint az általános közérzete, egészségi állapota sem megfelelő, fennállhat például autoimmun rendellenesség, a szervezetben jelen lévő gyulladásra utaló magas CRP-szint vagy egyéb vérkép eltérések – például vérszegénység –, gyakoriak az emésztési problémák (étvágytalanság, hasmenés, hasfájás, puffadás), csecsemők és gyermekek esetében a fejlődés elmaradása.

Ilyen esetben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen már egy gyors vérvizsgálat is sokat elárulhat a kiváltó okokról. Az eseteknek csak a kisebb részében merül fel az immunbetegség gyanúja, ilyen irányban azonban érdemes szűrővizsgálatokat végeztetni.

Ezeknek a betegségeknek némelyike ugyanis olyan enyhe tüneteket okoz, hogy az érintettek évekig nem is ismerik fel, vagy épp a gyakori fertőzések irányítják csak rá a figyelmet.

Emellett fül-orr-gégész véleményének megkérése, olykor az orrmelléküregek állapotát jelző képalkotó (pl. CT) vizsgálat is segíthet egy esetleges hajlamosító anatómiai ok felismerésében.

Tanácsok a megelőzéshez

● Egészségi állapotunk megőrzése, a fertőzések elkerülése érdekében nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Étkezések előtt mindig, de orrfújás, köhögés, mosdó használat, kisgyermek pelenkacseréje után, vagy ha levittük a szemetet, illetve hazaérkezésünkkor minden alkalommal szükséges.

● Fontos, hogy ételeinket és italainkat ne osszuk meg másokkal: kerülendő a közös pohár és evőeszköz használata!

● Ne látogassuk beteg ismerőseinket, igyekezzük csökkenteni a kockázatát annak, hogy elkapjuk a fertőzéseket!

● Az olyan időszakokban, amikor fokozott a kórokozók terjedése, fertőtlenítsük rendszeresen a gyakran használt eszközöket a lakásban. Kritikus pont például a távirányító és az ajtókilincs is.

● Kérje kezelőorvosa tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát, de kiemelten fontos a megfelelő időzítés, védőoltás lázas állapotban, akut betegség ideje alatt nem adható!

● A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a védekezőképességet. Felnőttek esetében átlagosan napi 7 óra alvás javasolt. Ha elalvási problémáink vannak, vagy gyakran felébredünk, krónikus nappali fáradtság gyötör, érdemes alvásspecialista segítségét kérni. A stressz csökkentésében jótékony a masszázs, a jóga, a rendszeres sport vagy bármilyen, számunkra örömteli hobbi űzése.

● A rendszeres testmozgás tehát fontos, de lényeges, hogy személyre szabott, az esetleg meglévő betegségeinket figyelembe vevő mozgásformát és rendszerességet válasszuk. A túl intenzív, túl gyakori vagy megerőltető edzés még fáradékonyabbá tehet, nem támogatja az egyébként is legyengült immunrendszert.

● Az egészséges táplálkozás mellett annak, aki gyakran betegeskedik, érdemes figyelmet fordítania a vitaminpótlásra is. Az esetleges hiányállapotok kezelését orvosi ellenőrzés mellett végezzük! Az alacsony D-vitamin-szint is lehet okozója a gyakori betegségeknek, ilyenkor vérvizsgálatot követően, egyéni dózisban szükséges pótolni, de a személyre szabott adagolás például vashiány esetén is lényeges.

● Egyes, légúti fertőzést okozó, de már elölt baktériumokból kapható olyan készítmény, melynek alkalmazása a felső légutakat hasonlóan immunizálja, mint egy oltás, adásuk a legtöbb esetben veszélytelen, de hasznos lehet. Kérje ehhez kezelőorvosa véleményét!

Dr. Kádár János
immunológus főorvos
Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!