Keresés
Close this search box.

Színpompás zöldségeink, gyümölcseink titka

//

Számos betegség kiindulópontját képezi az a fokozódó egyensúlytalanság, ami a mindennapi étrendünkkel bevitt antioxidánsok túl alacsony szintje, illetve az egészségromboló hatású szabad gyökök képződésének egyre növekvő sebessége között fennáll. A gyorsuló tendenciához hozzájárul többek között a modern életformára jellemző fokozódó stressz, mozgáshiány, a káros szenvedélyek, a növekvő környezeti – például vegyi – terhelés, sugárzás, szmog, kipufogógáz stb.

Színpompás zöldségeink, gyümölcseink titka

A belső, azaz endogén antioxidánsok – enzimek, koenzimek, biokatalizátorok – mennyisége nem elegendő, így külső forrásokra is szükségünk van, melyeket egészséges táplálékaink biztosítanak. Legfontosabbak közülük a A-, C- és E- vitamin , a karotinoidok például alfa- és béta-karotin, likopin, lutein, kriptoxantin, zeaxantin –, valamint a belső antioxidánsok működésére ható cink, réz, mangán, szelén és vas . Ide tartoznak az ún. másodlagos metabolitok, a flavonoidok és egyéb növényi színanyagok is. Részesítsük előnyben tehát a piros, kék, lila, zöld és sárga színű zöldségeket, gyümölcsöket!

Kiemelkedő antioxidáns tartalmúak: a citrusfélék, a szeder, piros szőlő, gránátalma, meggy, áfonya, homoktövis, dió, mandula, fokhagyma, lilahagyma, zeller, lenmag, paradicsom, pritamin paprika, brokkoli, paraj, piros- és fehérkáposzta, sárgarépa, sütőtök és cékla.

Sok cink, réz és szelén található a hüvelyesekben, a sütőtökben és a diófélékben. A kukoricában zeaxantin, a lucernában és a leveles zöldségekben pedig a látás élességéért felelős lutein található.

A magolajak (grapefruitmag, szőlőmag, tökmag stb.) pycnogenolt tartalmaznak, melyet szinte „csodának” tartanak a rákkutatásban. A karfiol, a káposzta és a brokkoli, valamint a búzafűlé is bővelkednek elsődleges és másodlagos anti-karcinogénekben.

Fontos tudnunk, hogy az antioxidánsok nagy része fényre, hőre, vegyi anyagokra érzékeny (a flavonoidokat leginkább a hő károsítja), ezért a zöldségeket inkább csak enyhén pároljuk, óvatosan hámozzuk, mosásnál ne áztassuk sokáig!

E színes növények, magvak rendszeres bevitelével mérhetően javítható az életminőség és az életkilátások. Használjuk fel tehát a tudományos kutatási eredményeket egészségünk védelmében!

Tóth Gábor
élelmiszertudományi szakértő, fejlesztőmérnök
ementesovezet.hu, blnce.hu, etelem.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!