TESTMOZGÁS —» HA TÚL SOK: Sérülékeny ízületeink

//

Ahogy a folytonos ülés, a mozgásszegény életmód, úgy a túlzásba vitt testmozgás, a túlhajtott sportolás, a mértéktelen edzés, a bemelegítés vagy a levezető nyújtás elmulasztása is fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Emiatt aztán épp arról kell lemondanunk, ami fontos számunkra: a mozgásról. Néhány fontos szabály betartásával elkerülhetjük, vagy utólag enyhíthetjük a következményeket.

TESTMOZGÁS
—» HA TÚL SOK:

Sérülékeny ízületeink

Mely ízületek a legsérülékenyebbek?

● Térd – A térdízület sokkal sérülékenyebb, mint gondolnánk. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két „párnának” a szakadása, melyeknek legfőbb feladata az ütközés csillapítása. Ha csak kicsi a szakadás, 3-6 hét alatt magától is meggyógyulhat, súlyosabb esetben műtétre lehet szükség. Különösen röp- és kézilabda, valamint síelés közben ajánlott az óvatosság.

● Váll – A váll esetében gyakori a ficam, és előfordulhat az ún. rotátorköpeny (négy kisebb, a vállízület rögzítését szolgáló izom) sérülése is. Csak akkor kezdjünk a váll izmait erősen megmozgató sportba – tenisz, röp-, kézi- és vízilabda – ha elég erősek az ott található izmok!

Körültekintéssel a sérülések megúszhatók!

1. Legyünk óvatosak az edzéssel! Ha izomlázunk van, inkább ússzunk (bár vállsérülés esetén ez nem ajánlott) vagy keressünk egy kevésbé megterhelő csoportos órát!

2. Minden edzést kezdjünk bemelegítéssel, így kisebb a sérülésveszély!

3. Minden edzést fejezzünk be nyújtással, így elejét vehetjük az izomláznak!

4. Ha túlhajtottuk magunkat és ezért fájdalmaink vannak, fokozzuk a vérkeringést, mert ezzel felgyorsíthatjuk a regenerációt! Ilyenkor jól jöhet a szauna és a masszázs, de csak akkor, ha nincs akut sérülésünk.

5. Sérülés esetén az első időben csak pihentetjük, felpolcoljuk a sérült végtagot és óránként 5-10 percig jegeljük.

6. Természetes gyulladáscsökkentők, antioxidánsok találhatók az almaecetben, a meggylében, a kurkumában, a gyömbérben, a halolajban és egyes magnézium- és más ásványi anyag tartalmú készítményekben.

Természetes orvosi megoldás

Akik gyorsan szeretnének túllendülni a sérülés okozta állapoton, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket is. Magától értetődő, hogy a fájdalom csökkentése és a sérülés gyorsabb gyógyulása nagyfokú javulást eredményez az életminőségben. Szakemberek szerint nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában az orvosi kollagén használatával. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, melyek gyors és hatékony javulást eredményeznek. A készítményeket testtáj és a fájdalom jellegeszerint fejlesztették ki, így hatékonyabb, specifikus terápiát tudnak nyújtani Az orvosi kollagén másik nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!