Keresés
Close this search box.

Túl a csúcson?

//

A női klimax jól ismert tünetei mellett még napjainkban is sokkal kevesebbet tudunk a férfiak hormonális átrendeződéséről, „takarékra állásáról”, annak tüneteiről és következményeiről. Az erősebb nem képviselőit azonban leginkább az érdekli, hogyan lassíthatják e folyamatot.

 

Gyakran már a 40-es életévek táján elkezdődik e lassú, kevésbé látványos folyamat, mely gyakran csak a késői időskorban érezteti hatását. A tesztoszteron szintjének évi 1%-os csökkenése 60 éves kor előtt ritkán okoz komoly tüneteket. Az egyéni adottságok is sokat számítanak: aki eleve „magasról indult”, az még 80 év fölött is a normális tartományban maradhat.

Az alacsony tesztoszteron-szint tipikus tünetei: a libidó (nemi vágy) csökkenése, merevedési zavar, a test- és szeméremszőrzet ritkulása, hasi elhízás, a fizikai aktivitás csökkenése, fáradékonyság, csökkenő izomtömeg és izomerő. További tünetek: motivációvesztés, az önbizalom csökkenése, a koncentrálóképesség és az emlékezet romlása, hangulatváltozások, esetleg depresszió, alvási apnoé (légzéselakadás), egyéb alvászavarok.

Növekszik ugyanakkor egyes betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegedések, csontritkulás stb.) gyakorisága – idővel a csökkenő testmagasság, a csontleépülés szemmel láthatóvá válik.

Az egészségtudatos életmódnak rendkívül nagy szerepe van: a túlsúlyos férfiaknak eleve alacsonyabb a tesztoszteronszintje, hajlamosabbak a korai andropauzára.

Jobb tesztoszteroneredményeket érhetünk el fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezéssel.

Együnk tehát kevés kenyeret, rizst, tésztát, burgonyát, kukoricát és édes gyümölcsöt, viszont bőségesen zöldséget és fehérjét!

Étrendünket kiegészíthetjük tökmag-, ligetszépe- és lenmag-olajjal, kurkumával, omega-3 zsírsavat tartalmazó halakkal, D-vitaminnal és fűrészpálma-kivonattal.

A testmozgás is stimulálja a tesztoszterontermelést, minél nagyobb az izomtömeg, annál magasabb a vérben a tesztoszteron szintje, ehhez heti háromszori, nem testsúlycsökkentő, izometrikus  tréning a legelőnyösebb.

A rendszeres szexuális aktivitás szintén növeli a tesztoszterontermelést, e téren is igaz a mondás: „ha nem használod, elveszíted”!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!