Keresés
Close this search box.

Veszélyben a libidó!

//

Akár időszakosan, akár krónikusan jelentkezik az igen sok nőt érintő hüvelyszárazság problémája, biztos, hogy senki nem szívesen fordul vele orvoshoz. Ám, ha már jó ideje fennáll a panasz, érdemes kikérni a nőgyógyász véleményét, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás.

Veszélyben a libidó!

A hüvelyszárazság legtöbbször a szexuális együttlétek során okoz diszkomfort érzést, fájdalmat, ami a libidó visszaeséséhez vezethet, és kialakul egy ördögi kör. Ráadásul apró sérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán, melynek hatására megnő a fertőzésveszély.

Sokan azt gondolják, hogy a vágy hiánya váltja ki a panaszt, de érdemes tudni, hogy a libidó csökkenését és a hüvelyszárazságot különböző állapotok is okozhatják.

● Menopauza: a progeszteron és az ösztrogén szintjének csökkenése miatt a hüvely hámrétege vékonyodni kezd, kevesebb váladék termelésére képes. A hüvelyszárazságon hosszú távon ösztrogénpótlással segíthetünk.

● Szoptatás: a prolaktin hormon szintjének emelkedése indítja be a tejtermelést, de emellett hüvelyszárazságot okoz, ami az együttlétet fájdalmassá teheti. A szoptatás gyakoriságának ritkulásával a kellemetlen tünet is megszűnik.

● Fogamzásgátló tabletta: egyes típusai mellékhatásként libidócsökkenést és hüvelyszárazságot okozhatnak, melyet egy másik készítményre váltva szüntethetünk meg.

● Endometriózis: a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, fájdalmas menstruációt, meddőséget, hüvelyszárazságot és fájdalmas közösülést eredményezhet. Terápiája a legtöbb esetben műtéti.

● További okok a hüvelyszárazságra: párkapcsolati problémák, pszichés zavarok, stressz, egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antihisztaminok), petefészek eltávolító műtét, irritáló anyagok (pl. nem megfelelő szappan) gyakori használata, kemoterápia vagy sugárkezelés.

Lehet újra jó a szex! A hüvelyszárazságot többek között síkosítók, kúpok használatával kezelhetjük. Ám ez csupán tüneti megoldás, így érdemes utánajárni, mi is okozza. Súlyosabb esetekben a nagyobb mennyiségű ösztrogén pótlása jelenthet megoldást.

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!