Keresés
Close this search box.

4 ok, ami korai ráncosodáshoz vezet?

//

A kor előrehaladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban néhány életmódbeli tényező ezt igencsak meggyorsíthatja. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!

4 ok, ami korai ráncosodáshoz vezet

Sokan csak az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, holott a ráncok képződésének folyamata már jóval korábban elindul. Ehhez a genetikánk mellett számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, melyek kiküszöbölésével sokat tehetünk bőrünk öregedésének elodázásáért. Íme, a 4 leggyakoribb ok!

1. Erős fényterhelés A környezeti hatások közül a legjelentősebb bőröregedést a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért bánjunk óvatosan nyáron a napozással, télen pedig a szoláriummal! Ez utóbbi nem is feltétlenül ajánlott, napfényben pedig már tavasztól használjunk fényvédő készítményt!

2. Dohányzás Nemcsak a száj körüli ráncok megjelenését gyorsítja, hanem (mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását), a bőr összképén, életteliségén is sokat ronthat.

3. Stresszes életmód – A kezeletlen stressz hosszú távon külső megjelenésünkre is kihat, ráadásul tovább rontja a helyzetet az éjszakázás, a pihenés hiánya, a kevés, rossz minőségű alvás és a stresszoldásra gyakran használt pótszerek, például az alkohol, a cigaretta és más függőségek. Kérjünk segítséget a stressz kezelésében akár csoportos terápia formájában is!

4. Kiegyensúlyozatlan, egysíkú táplálkozás – Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk gyorsabban öregszik. A bőr ragyogását az A-, C- és E-vitamin, az antioxidánsban gazdag ételek, illetve a táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan és láthatóan érezteti hatását. Ha valaki esztétikai kezelésekkel is szeretné fiatalosabbá tenni a bőrét, a mezoterápiával számos hatóanyagot juttathat a bőr különböző rétegeibe, melyek aktiválják a kollagén és a rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját.

A ráncokat botoxinjekcióval vagy hialuronsavas ráncfeltöltéssel enyhíthetjük, ami segíti nemcsak fiatalos megjelenésünk, de önbizalmunk helyreállítását is.

Dr. Borbola Kinga
bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!