Keresés
Close this search box.

A téli születésű babák egészségesebbek?

//

Miért jobb télen születni? A várandósság utolsó 3 hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti a kisgyermeknél a későbbiekben kialakuló asztma kockázatát.

A téli születésű babák egészségesebbek?

Az utolsó trimeszter

A tüdő fejlődése szempontjából a várandósság utolsó harmada különös jelentőséggel bír. Erre az időszakra tehető a léghólyagocskák kialakulása, a tüdő egyre nagyobb felületének létrejötte. A 28. hét körül kezdődik azon felületaktív anyagok termelése, amelyek megakadályozzák a magzati tüdőben található léghólyagok összetapadását, ezáltal lehetővé téve a születés utáni megfelelő légzést. Ebben a kritikus időszakban átélt kedvezőtlen külső tényezők károsan befolyásolják a légzőszerv megfelelő fejlődését.

Öröklődés és környezet

Egy szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén már közel 80% az esélye annak, hogy a gyermek is örökli az allergiára való hajlamot. Azt, hogy abból valóban kialakul-e allergia, több tényező – így a környezet – is befolyásolja.

A svéd Umea University kutatói 110 000 várandósság alakulását követték nyomon a gyermekek megszületését követő első év végéig.

Úgy találták, hogy a magas pollenkoncentráció egyrészt az allergiás anyáknál – a légzőszervi panaszok miatt – gyakrabban vezetett koraszüléshez (ami a gyermeknél eleve növeli a légúti betegségek rizikóját), másrészt hátrányosan befolyásolta a gyermekek immunrendszerének fejlődését.

A kutatók javasolják, hogy az allergiás családokban fordítsanak nagyobb figyelmet a tudatos családtervezésre: a gyermek születésének időpontját inkább a téli időszakra időzítsék.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!