Keresés
Close this search box.

Év végi szíverősítő kúra

//

Az egész évi rohanás és a pihenésre szánható idő lerövidülése hosszú távon jelentősen rontja érrendszerünk állapotát. Ez főként a nagy mennyiségben (gyakran feleslegben) keletkező, még a nyugalmi fázisban is magas koncentrációban cirkáló stresszhormonoknak (adrenalin, noradrenalin) köszönhető. Ezek tartós jelenléte fokozza a vérzsírok szintjét, szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást és rontja a szív ingerképző és vezető rendszerének működését, azaz ritmuszavart idézhet elő. Ráadásul a feszült, ingerült emberek könnyebben ragadnak cigarettát vagy többet esznek a stressz levezetésére.

Év végi SZÍVERŐSÍTŐ kúra

Mindezek alapján nem csoda, hogy az erek elmeszesedése már igen korán elkezdődik, így érdemes már fiatalon is odafigyelni a helyes életmódra és az étkezési szokások reformjára. Pláne, ha idősebbek vagyunk! Pláne, ha szív-érrendszeri rizikófaktorokkal is rendelkezünk! Tekintsük most át – a teljesség igénye nélkül –, milyen anyagokkal erősíthetjük szívünket!

● Béta-karotin és licopin: mindkét vegyület fontos antioxidáns hatású festék, mely elsősorban a sárgás és pirosas zöldségekben, gyümölcsökben található: sárgarépa, paradicsom, brokkoli, grépfrút, sütőtök, csipkebogyó stb. A paradicsom különösen gazdag licopinban, mely nagyon aktív szabadgyök közömbösítő hatással rendelkezik.

● C-vitamin: az egyik legfontosabb szív- és érvédő anyag. Fontos szerepet játszik a koleszterint tartalmazó epesavak termelésében, a zsírsavak sejten belüli szállításában, így indirekt módon csökkenti a vérzsírokat. Segíti az oxigénszállítást és a szövetekben felhasznált E-vitamin újra aktiválódását. A védelmet kifejtő hatásos mennyiség 1500–3500 mg/nap között van.

● Fagyöngy, galagonya, kökény: jelentősen fokozzák a szívizom erejét, tágítják az ereket és segítenek a szívritmus szabályozásában is.

● Gingko biloba: sok flavonoidot tartalmaz, ezért kiváló érvédő, szív- és agyi keringésjavító szer. Jelentősen fokozza az agyi anyagcserét, csökkenti a keringéssel összefüggő fülzúgást és szédülést is.

● L-karnitin: aktívan közreműködik a zsírmolekulák elszállításában és lebontásában . Bár valamennyi a szervezetben is termelődik – a májban, a vesében és az agyban –, ám az izmoknak és a szívnek külső forrásra is szüksége van. Legtöbb karnitin a birka- és bárányhúsban, a tejtermékekben, az avokádóban és a búzacsírában található. A szervezetnek az elegendő karnitin termeléséhez szüksége van vasra, C-, B 3 -, B 6 – és B 12 -vitaminra, valamint folsavra . Plusz karnitin bevitelre elsősorban a sportolóknak, a szív- és érbetegeknek, a magas vérzsírral rendelkezőknek, az elhízottaknak, a vegetáriusoknak és az idősebbeknek van szükségük.

● Magnézium, kálium és kalcium: a szívizom erejét fokozó legfontosabb ásványok. A Mg és a K hiánya vérnyomásemelkedést, érszűkületet és ödémát idézhet elő. A kalcium hamar oldja a szívkoszorúerek görcsét.

● Omega-3 zsírsav, lecitin, linolsav: a legfontosabb érvédő zsírok közé tartoznak. Nagyobb mennyiségben olajos magvakban, lenmagban, halolajban, dióolajban, tojásban fordulnak elő. Megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását (a trombusképződést), csökkentik a vérzsírokat és a vérnyomást, védik az érfalat.

● Q10-vitamin: A szív- és érrendszeri betegek vérében sokkal kevesebb van belőle, így napi rendszeres pótlása különösen számukra javasolt.

● Vöröshagyma, fokhagyma: kéntartalmú vegyületük, a metilallil-diszulfid, az ajoen, illetve a relatív magas acetilszalicilsav gátolja a véralvadást, hígítja a vért, csökkenti a vérzsírokat, a fájdalmat és a gyulladást. Érzékenyebb gyomrúak és a kellemetlen lehelet miatt aggódók fokhagyma és vöröshagyma kivonatokat tartalmazó készítményeket is választhatnak.

A fent felsorolt zöldségeken és gyümölcsökön kívül érdemes tehát évente 1-2 alkalommal 2 hónapos szívvédő kúrát tartani a felsorolt és egyéb kombinált készítményekkel.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!