Keresés
Close this search box.

Helyes orrfújással a fülbetegségek ellen

//

Hűvös időben a gyerekközösségekben visszatérő panasz a nátha, melyet torokfájás és pár napon belül fülfájás, fülgyulladás is követhet. Tekintsük át röviden ennek okait és a megelőzés lehetőségeit!

Helyes orrfújással a fülbetegségek ellen

Náthától a fülfájásig

A gyermekkori fülbetegségek általában valamilyen felső légúti fertőzés szövődményeként jelentkeznek, aminek anatómiai okai vannak. Gyermekkorban a középfület az orrgarattal összekötő cső – a fülkürt – jóval rövidebb és szűkebb, mint a felnőtteké. Ha a gyermek náthás, az orra eldugul, a gyulladás miatt a fülkürt könnyebben elzáródik, így a középfül nem szellőzik, s a kórokozók elszaporodnak benne. A dobüregben felszaporodó váladék halláscsökkenéshez vezet, a bakteriális felülfertőződést pedig erős fülfájdalom jelzi.

A gyermek immunrendszerének érése szempontjából nagy jelentősége van a csecsemőkori és kisgyermekkori táplálkozásnak, mely megalapozza az egészséges bélflóra kialakulását.

Szintén fontosak azok a mikrofertőzések, amelyek az apró, kúszni-mászni tanuló tipegőt a lakásban érik. A közösségbe kerülő kisgyermek az óvodában hirtelen sok kórokozóval találkozik, emiatt nem ritka a több hetes hiányzás: a gyermek alig gyógyult meg, máris újra kezdődik az orrfolyás, köhögés. Ez az állapot az iskolába kerülést követően látványosan javul, majd a kisiskolás évek végéig, 10-12 éves korig egyre csökken a betegségek száma.

Mit tehetünk a megelőzésért?

● Tanítsuk meg a gyermeket az alapos és rendszeres kézmosásra, illetve arra, hogy tegye a kezét a szája elé, ha köhög, vagy tüsszög!

● Az eldugult orr – az említett életkori sajátosságok miatt – növeli a további betegségek kockázatát, ezért kisebbeknél fontos a rendszeres orrszívás, a nagyobbakat pedig tanítsuk meg az önálló orrfújásra!

● Kutatások igazolják, hogy a dohányfüstben felnövő gyermekek hajlamosabbak a fülfájásra. Ne dohányozzunk a lakásban és az autóban!

● A téli betegségek ellen is hatásos védelmet képes nyújtani a D-vitamin, ezért adjunk az óvodásoknak naponta 1000 NE mennyiséget!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
Fül-orr-gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!