Keresés
Close this search box.

Immunerősítés ajurvédikus módszerekkel

//

Immunrendszerünk folyamatos terhelésnek van kitéve mai rohanó világunk hétköznapjai során. Gyakran dugóban ücsörgünk és szívjuk a szmogot, esetleg épp egy repülőgépen lélegezzük be a vírusokat, száguldunk át az időzónákon, vagy folyamatos vegyi terhelés éri a szervezetünket – otthonunkban és munkahelyünkön – a szintetikus textilek, a festékgőzök és tisztítószerek révén – mindezek a modern élet velejárói.

Immunerősítés
ajurvédikus módszerekkel

Az újságokban és az interneten nap mint nap olvasunk az autoimmun betegségekről és a gyógyításukra kifejlesztett gyógyszerekről. Testünk folyamatosan küzd a káros környezeti hatások ellen, az egészség megőrzéséért folytatott hosszan tartó küzdelem azonban kimeríti az immunrendszerünket, és megjelennek az alacsony életerő, az „ódzsasz” szimptómái.

Az ájurvéda elveinek és csodálatos tudományának követésével azonban szerencsére csökkenteni lehet ezeknek a károsító hatásoknak a következményét. Az ájurvéda módszereinek segítségével regenerálhatjuk az immunrendszer elfeledett védekezőképességét. Sokféle módon lehet befolyásolni és támogatni ezt a rendszert annak érdekében, hogy erős ódzsaszt hozzunk létre, amely a jó immunitás alapja.

Amikor a dhátuk (szövetek) megfelelően vannak táplálva, és rendeltetésszerűen működnek, a fennmaradó energia ódzsasszá alakul. Ha bármelyik szövet alultáplált vagy rosszul funkcionál, akkor a tápanyagok nem tudnak zökkenőmentesen átadódni a szövetek között, az ódzsasz károsodik, a szervezet meggyengül, és érzékeny lesz a környezetre.

Az ájurvéda célja az, hogy felépítse és megőrizze az erős, jól funkcionáló dhátukat, amelyek az immunrendszer alappillérei, és megfelelő mennyiségű ódzsasz termelődéséhez vezetnek.

Az immunrendszer erősítése

● Fizikai erősítés

A valódi táplálás akkor jön létre, amikor a szervezet befogadja azt, amit az agni energiává alakít. Amikor ez bekövetkezik, a fizikai test és az összes szövet mindenhez hozzájut, ami nélkülözhetetlen a fenntartásához, és megfelelő erő és állóképesség birtokában képesek vagyunk szembenézni az élet ismétlődő kihívásaival. Az ájurvéda alapvetően a testalkatnak megfelelő étrendi szabályokon alapszik, amelyek biztosítják a megfelelő és elégséges fizikai tápláltságot.

● Mentális erősítés

Az összes betegség forrása az értelem helytelen működésében keresendő. A mentális erősítés éleselméjűséget, tiszta gondolkodást és helyes felfogóképességet eredményez.

A mentális képességek fejlődésének alapja a kíváncsiság. Amikor próbáljuk megismerni a világot, melyben élünk, intellektuális érdeklődésünk felébresztése a tudás és a tudat kiterjedését eredményezi.

A szükséges mentális táplálékot a tanulás, a kutatás, valamint a meditáció, a mantra, a pránájáma, a jantra és más spirituális gyakorlatok végzése által biztosíthatjuk magunknak. A jantra szimbólumok használatával például elérhetjük a koncentrált figyelem állapotát, és ezen keresztül, megtapasztalhatjuk a transzcendens tudatállapotot. Mindezek a módszerek felépítik és fejlesztik a mentális immunitást.

● Emocionális erősítés

Az immunrendszerre nagyon pozitív hatással van, ha kimutatjuk az érzelmeinket. Az érzelmi táplálás egyik módszere a meditáció, melyet érdemes közösen végeznünk, megosztanunk barátainkkal vagy családtagjainkkal. A meditációs csoportok, közösségek, barátságok és szerelmi kapcsolatok nagyon fontos szerepet játszanak az ódzsasz termelésében és a mentális immunitás erősítésében.

Javasolt módszerek

Az esszenciális olajok számos olyan illatösszetevőt tartalmaznak, amelyek erősítik az immunrendszert. Amikor belélegezzük az illóolajokat, azonnali pszichológiai és fizikai változások következnek be, közvetlenül stimulálva az orr és a limbikus rendszer közötti idegpályákat. A limbikus rendszer az emlékek, a vágyak és az érzelmek tárhelye.

Az illóolajok vegyi alkotói sok, ma használatban lévő allopátiás gyógyszerrel kompatibilisek. Valójában sok illóolaj kémiai összetevőit fel is használják a gyógyszerészetben.

Az illóolajok használata segít az erős ódzsasz, az egészséges érzelmek és a kiegyensúlyozott szervezet fenntartásában.

Abhjanga – olajos testmasszázs – során is használhatunk illóolajokat. Az abhjanga megvédi a bőrt, megnyugtatja és tonizálja az izmokat, elősegíti az elme koncentrációját, és megakadályozza a negatív külső hatások érvényesülését.

● Kozmetikai szereinkhez is adhatunk illóolajokat, így a fogkrémhez (édeskömény, neem, borsmenta), a samponhoz (gyömbér, szantál, citrom, jázmin, rózsa), és a hajkondicionálóhoz is (levendula, brahmi, bhringaraj), a testalkatunknak megfelelően.

A rendszeres meleg fürdő oldja a stresszt és relaxál. A zabpehely- és gyömbérfürdő, a testalkatnak megfelelő illóolajokkal keverve stimuláló hatású. Ha pár kanálnyi agyagot vagy szódabikarbónát is adunk a fürdőhöz, akkor az kiegyensúlyozza az ionokat egy fárasztó nap után.

A lábfürdőbe is tehetünk pár csepp illóolajat, mely nagy segítség lehet az álló munkát végzőknek.

Érdemes a bőrünket természetes szőrkefével átdörzsölni, ez szintén segíti az egészség megőrzését. Hideg időben több figyelmet kell fordítanunk a bőrünkre, mivel több réteg ruhát viselünk, ami megakadályozza a napsugarak bejutását, illetve a toxinok kiürülését is. Naponta 5-15 percig dörzsöljük kefével az egész testet (az arc kivételével), mindig a szív irányába!

Igyunk megfelelő mennyiségű vizet – tiszta vizet vagy gyógyteákat!

Minden nap végezzünk valamilyen, számunkra megfelelő testmozgást, amely lehet akár jóga, tai chi vagy csikung is.

Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés, az elegendő alvás.

A rendszeres ürítés által tartsuk fenn a vastagbél egészségét, tisztaságát!

Szabályozzuk a vércukorszintünket ! A váta alkatúaknak például naponta többször kell kis mennyiségű ételt enniük.

Munkahelyünkön és otthonunkban is használjunk illóolajokat a levegő frissítésére! A levendula relaxáló, míg a bergamott és a citrusolajak stimuláló, élénkítő hatásúak.

Az immunzavarok leggyakoribb oka a stressz. Még erős immunrendszerrel rendelkezőknek is vigyázniuk kell, hogy ne ássák alá védekezőrendszerük működését helytelen, túlhajszolt életmóddal. A legjobb genetikával rendelkezők is komolyan megbetegedhetnek, ha nem fordítanak figyelmet az ájurvédikus életmódtanácsok betartására.

Immunrendszerünk sokrétű, összetett kapcsolatban van környezetünkkel. Az, hogy miként gondolkodunk, érzünk és cselekszünk, alapvetően meghatározza, hogy miként hatunk mi a világra, illetve milyen módon hat ránk a világ. Az ájurvéda sokféle eszközzel segítheti ennek a folyamatnak a kedvező kimenetelét. (forrás: ParaMedica Egészségmagazin)

Gauranga Das (Szűcs Gábor)
védikus asztrológus, jógaoktató
atmacenter.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!