Készüljünk „olajozottan” az ünnepi menüre!
Kevesen tudják, hogy az egészséges, esszenciális zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt olajok közt is vannak, amelyek magas füstpontjuknak köszönhetően jól hevíthetők. Ilyenek a hidegen sajtolt napraforgómag-olaj, repcemagolaj és kukoricacsíra-olaj. Válasszuk inkább ezeket karácsonykor a hagyományos ételek sütéséhez a kevésbé egészséges, finomított olajok helyett!
A hidegen sajtolt, zöldes színű szőlőmagolajjal ugyancsak lehet sütni. Előnyös élettani tulajdonságai, magas antioxidáns tartalma miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják, így fontos szerepe van a korszerű, egészséges táplálkozásban. Íze jól illik sült húsokhoz, például oldalashoz. Távol-keleti, wokban készült ételekhez pedig jól illik a szezámmagolaj.
A mákolaj halványsárga színű, mákra jellemző illatú, idősebb hölgyek bőrének megszépítésére alkalmas olaj, mely mákliszttel együtt fogyasztva még a csontoknak is jót tesz. Citrommal vagy gránátalmával párosítva kitűnő salátákhoz, öntetekhez. Süteményekbe kellemes mákízt csempészhetünk vele anélkül, hogy a fekete szemcsék láthatók lennének.
A dióolaj az egyik legkellemesebb aromájú olajunk. Finom és egészséges, de kitűnő ápolója a száraz, kirepedezett bőrnek is. Salátákhoz, süteményekhez, gyümölcslevekhez, natúr- és gyümölcsjoghurtba keverve és bor mellé sajtokhoz is adhatjuk.
A tökmagolaj lágy, vöröses színű, különleges ízvilágú olaj. Értékes beltartalma akkor nem sérül, ha sózás és pörkölés nélkül préselik ki, így íze is lágyabb, mint a hagyományos olajtökből sózva, pörkölve készült olajak. Hidegkonyhai ételek, mártások és saláták elkészítéséhez ajánljuk. Krémlevesek elkészítésekor utolsó simításként az étel tetejére csepegtethetjük.
Íme, egy tökmagolajjal készült egészséges receptötlet: sütőtökös kuglóf karácsonyra!
Kivajazott kuglófformában 170 fokon, 35 percig (tűpróbáig) sütjük. Amikor a kuglóf kihűlt, akkor készítjük el hozzá frissen a krémet (mivel állás közben a gyömbértől megkeseredhet). A krémhez a lereszelt gyömbért, a citrom levét a mascarponéval és a joghurttal összekeverjük, ízlés szerint édesítjük, diófélékkel díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin