Keresés
Close this search box.

Megfázástól a hörghurutig

//

Télen sokan tapasztalhatják, hogy a légúti fertőzés vagy influenza szövődményeként nehezen múló, elhúzódó köhögés, hörghurut alakul ki. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

Megfázástól a hörghurutig

Az akut hörghurut tünetei 2-3 héten keresztül is megmaradhatnak, de előfordulhat ennél hosszabb gyógyulási idő is. A betegnél az első napokban száraz, majd később produktív, köpetürítéssel járó köhögés jelentkezik. Ha egyéb panasza nincs, akkor az ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás mellett a gyógyulást elősegítő vitaminokat, immunerősítőket, illetve tüneti kezelést javaslunk, ami többnyire nappalra megfelelően hatékony köptető készítmény, illetve légúttisztító gyógynövényekkel inhalálást jelent, éjszakára pedig szükség esetén köhögéscsillapító szedését. A betegség során a páciensek jellemzően fáradtságról panaszkodnak, de hőemelkedés, légszomj, mellkasi szorító érzés is jelentkezhet, ritkán légzésnél sípoló hang hallható.

A krónikus hörghurut vagy bronchitisz tünetei hasonlóak, de a panaszok évente visszatérnek, és legalább 3 hónapig tartósan fennállnak. A betegség rendszerint szövődménnyel is jár, a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék ugyanis további bakteriális fertőzésekhez biztosít táptalajt.

A krónikus hörghurut a krónikus obstruktív légúti betegség – a COPD egyik típusa, mely bár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető, így a betegek életminősége jelentősen javulhat.

Ne vegye félvállról, ha hosszabb ideje köhög! A bronchitisz tünetei hasonlíthatnak több más tüdő- vagy hörgőbetegséghez (pl. asztma, tüdőgyulladás), de allergia is okozhatja, ugyanakkor az elhúzódó köhögés a tüdőrák kezdeti jele is lehet. A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással vagy refluxbetegséggel is. A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nem halogatható, pláne ha magas láz társul a köhögés mellé, vagy erős légszomj is jelentkezik.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus főorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!