Keresés
Close this search box.

Miért fájnak jobban a nők ízületei?

//

Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják. Nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható a gyulladás megjelenésével. Köztudott, hogy a csontritkulás is gyakrabban érinti a hölgyeket, így a problémák összeadódnak, s az eredmény nem „csak” a fájdalom, hanem változó mértékű mozgáskorlátozottság és életminőség-romlás is lehet.

Miért fájnak jobban a nők ízületei?

A Newscastle Egyetem kutatói szerint az időskorú lakosság 65,4%-át érinti az ízületi gyulladás (arthritis), amelytől nagy többségben a nők szenvednek. A fájdalom leggyakrabban a térd, a csípő, a derék, esetleg a csukló területén jelentkezik, a vállak és a lábfejek jóval ritkábban érintettek.

A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek. A megfelelő diagnózishoz sokat elárulnak a jellemző tünetek: például a fájdalom, a duzzanat, a bőrpír, a mozgás bizonyos korlátozottsága (esetleg láz, levertség, étvágytalanság).

A laborvizsgálatok hamar jelezhetik a gyulladást, gyorsult vérsüllyedéssel, gyulladásos fehérjeszinttel – CRP.

Az orvosnak támpontot jelent a diagnózisnál a fájdalmas ízületek száma is. A fertőzéses ízületi gyulladás tipikusan egyetlen ízületet érint, míg például a köszvényben és a rheumatoid arthritisben jóval több ízület is begyulladhat. Ez utóbbi betegség döntően a csukló táján, a kézközépcsontnál és a lábtőízületeknél jelentkezik. Természetesen a korrekt diagnózishoz ki kell zárni például a daganatos betegséghez társuló arthritist is.

Mit tehetünk a gyulladt ízülettel?

Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatásokkal, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik eszköze lehet a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás.

Azoknál, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában hialuronsavas injekciókúrával és orvosi kollagén terápiával.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
sebész és TCM szakorvos
Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!