Keresés
Close this search box.

Tényleg sápadt vagyok?

//

Sápadtság, szédülés, gyengeség, állandó fáradtság érzése, kis terhelésre fokozott szívdobogás, gyakori fejfájás, esetleg hányinger, koncentrációs zavarok, töredező haj, köröm, bőrviszketés, immungyengeség, fázékonyság… Előfordulhat, hogy e szerteágazó tünetek mögött egyetlen ok rejtőzik?

Tényleg sápadt vagyok?

Egyoldalú táplálkozás, nem megfelelő felszívódás, fokozott igénybevétel vagy sportteljesítmény, serdülőkori növekedés, menstruáció, műtét, véradás, várandósság, időskor egyaránt előidézheti szervezetünkben egy nagyon fontos ásványi anyag, a vas hiányát.

Időskorban sokan szednek vérhígító gyógyszereket, s ha rendszeres kontrollal nem követik az állapot változásait, gyakran alakul ki vashiány. Ugyancsak sok esetben tapasztalható, hogy az idősek nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, emiatt is megnő a vérsűrűségük. Ezt a hatást csak fokozott mértékű vérhígítás tudja kompenzálni, ami viszont növeli a vérzések kockázatát. Így ennek hatására is kialakulhat vashiányos anaemia.

A vashiányos vérszegénység kezelése során fokozottan figyelni kell arra, hogy a táplálékkal mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe. Étkezzünk változatosan! Tudnunk kell, hogy a húsból és a belsőségekből, például a májból a vas jobban felszívódik, mint a zöldségekből. Így mérlegelnünk kell, hogy mennyi hús, belsőség vagy hal kerül a tányérunkra hetente, illetve, hogy tartsunk-e szigorú diétákat.

A vastartalmú készítmények bevételekor ne igyunk kávét vagy teát, és kerüljük a magas rosttartalmú gabonaféléket, illetve mellőzzük az EDTA (E 385) nevű tartósítószert tartalmazó élelmiszereket, mivel ezek egyaránt gátolják a vas felszívódását.

A vaspótlást vashiányos vérszegénység esetén 2-6 hónapig kell folytatni. Laborvizsgálattal ellenőrizhető, hogy mikor áll helyre a normális vérkép. Ekkor azonban a szervezet vasraktárai még üresek, és ha elhanyagoljuk a vas utánpótlását, könnyen kiújulhat a vérszegénység. Ezért a következő hónapokban még célszerű a táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel nagyobb mennyiségű vasat bevinni a szervezetbe.

Dr. Szolnoki Lajos
háziorvos, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!