Keresés
Close this search box.

AllergénMENTES étrend a tünetmentes állapot fenntartásához

//

Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik.

Tudjuk, hogy az immunrendszer 80%-a a vékony- és vastagbél falaiban található, így nem csoda, ha az allergiás tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek. Egyes vélemények szerint az irritábilis bél szindróma (IBS), Chron-betegség és a vastagbél gyulladás mellett a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a pikkelysömör, a krónikus fáradtság szindróma, elhízás, csökkent pajzsmirigyműködés és a depresszió hátterében is rejtett táplálékallergia vagy intolerancia állhat.

Az interleukin-12 molekulák fontos szerepet töltenek be a szervezet idegen anyagokra – például az ételekben található fehérjékre – való immunválasz szabályozásában. A brit kutatóorvosok vizsgálatai szerint az ételallergiában szenvedők szervezetében ez a molekula nincs jelen, mert az érintett szervezete nem, vagy csak csökkent mértékben képes azt előállítani.

Az ételallergiák jelen ismereteink szerint még nem gyógyíthatók. Az allergiát kiváltó anyagok azonosítása azonban nagyon fontos, mivel jelenleg tünetmentes állapotot csak ezen összetevők étrendből való teljes kihagyásával, helyettesítésével érhetünk el.

Az azonosítást megfelelő tesztek segítik, illetve az eliminációs diéta, azaz minden esetleg allergiát okozó élelmiszer – leggyakrabban a gabonafélék, tejtermékek, tojás, tengeri halak, dió- és mogyorófélék stb. – mellőzése az étrendből, a tünetmentesség eléréséig. Ezután fokozatosan, egyesével újra fogyasztani kezdjük a kiiktatott ételeket, s így megállapíthatjuk, melynek hatására jelentkeznek újra a kellemetlen tünetek. Így a további diéta összeállításánál már egyértelmű lesz, hogy mely összetevőket kell teljesen elhagynunk, helyettesítenünk a számunkra tünetmentességet biztosító „mentes” étrendhez.

Dr. Babai László
életmódorvos
Magyar Életmód Orvostani Társaság

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!