Keresés
Close this search box.

Fejfájás ételintolerancia miatt?

//

Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. A szerteágazó tünetek – gyomor- és bélrendszeri, illetve bőr- és idegrendszeri panaszok – a felnőtt lakosság 15-30%-át érintik. Ilyenkor sokan diétázni kezdenek, elhagyják például a tejet vagy a cukrot, de tüneteik sok esetben mégsem javulnak, mert esetleg épp gluténmentes vagy alacsony-hisztamintartalmú étrendre lenne szükségük.

Fejfájással gasztroenterológushoz?

A tartós fejfájás oka lehet például neurológiai, hormonális probléma, ízületi elváltozás, a váll-nyaki területen lévő izmok merevsége, sőt a stressz is, de gyakrabban szenvednek fejfájástól azok is, akiknek emésztőszervi panaszaik vannak.

Emiatt sokan gondolják úgy, hogy elhúzódó fejfájásukon az étkezési szokásaik megváltoztatásával is segíthetnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen betegség áll a fejfájás hátterében, ezek ugyanis eltérő diétát igényelnek. Ha valakinél a fejfájás mellett hasi panaszok – fájdalom, puffadás, hasmenés – is jelentkeznek, akkor ezt okozhatja például cöliákia (lisztérzékenység), IBS (irritábilis bél szindróma), Crohn-betegség, de hisztamin intolerancia is. Ezek a betegségek eltérő diétát igényelnek, tehát lesz, akinek a gluténmentes, és lesz, akinek például az alacsony FODMAP (rövidláncú szénhidrátok és bizonyos cukrok kerülése) hozza meg a várt javulást. Nem javasoljuk azonban, hogy diagnózis nélkül kezdjenek diétába, ugyanis néhány hónapos „mentes” étkezés után már nehezebb megállapítani a tényleges kiinduló okot, a teszt álnegatív eredményt mutathat.

Ez történik például, amikor hosszabb gluténmentes diéta eredményeként a szervezetben lecsökkent a cöliákiát mutató ellenanyag termelése, ami téves diagnózishoz vezethet.

Az egyes étrendekben jelentős eltérések vannak, az egyikben csak a glutént nem lehet fogyasztani, a low FODMAP esetében a glutén mellett kerülendők a ma népszerű édesítőszerek, a cukoralkoholok is, és csak laktózmentes vagy növényi tejtermékek fogyaszthatók. Javulást viszont csak abban az esetben fogunk tapasztalni, ha a helyes diagnózisnak megfelelő diétát követjük.

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!