Keresés
Close this search box.

Hidegben nő a felfázás esélye!

//

A tél végi hideg időben nemcsak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is, de hogyan is függ össze a hideg és a felfázás?

Hidegben nő a felfázás esélye!

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érinti. Ennek legfőbb rizikófaktorai: bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös melegvizes medence és nyilvános vécé használata, személyes higiénés hiányosságok, hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, menopauza, az immunrendszer működését gátló betegségek, pszichés stressz, egyes gyógyszerek.

Sokaknak elsősorban a hideghatás tűnik fenyegetőnek, erre utal a felfázás szó is. Norvég kutatók korábban bizonyították is a kapcsolatot a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut között az erre egyébként is hajlamos nőknél.

Másik magyarázat, hogy a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra. A kockázatot jelentősen növeli a kevés folyadék fogyasztása, ugyanis emiatt kevesebb vizelet is termelődik, így kisebb az esély, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel.

Összességében a felfázásra hajlamos személyeknek télen fokozott figyelmet ajánlott fordítaniuk a folyadékfogyasztásra és a réteges, meleg öltözködésre is.

Ha a panaszok rövid időn belül nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő – húgyúti fertőzésben bevált – antibiotikumos vagy krónikus esetben a vizelettenyésztés alapján adott célzott antibiotikus kezelés érdekében.

Dr. Rákász István
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!