Keresés
Close this search box.

Immunrendszerünk betegségei

//

A tél végi időszakban ismét gyakoribbá válnak a megfázásos, fertőzéses, influenzás panaszok, így nagyobb feladat hárul immunrendszerünkre is. Annak normálistól eltérő működése azonban immunhiányos állapotot teremthet, mely növeli a különféle betegségek – fertőzések, allergia, autoimmun és degeneratív betegségek – kockázatát.

Immunrendszerünk betegségei

Ha túlpörög

Az immunrendszer fokozott működésének egyik leggyakoribb és hazánkban is egyre többeket érintő megjelenési formája az allergia. Az allergiás beteg immunrendszere a környezetben található ártalmatlan anyagokat is veszélyesként értelmezi, ezért védekező immunreakciót, „támadást” indít ellene. Az immunrendszer érintettsége kapcsán fontos megemlítenünk a komoly légúti tüneteket okozó asztmát is, melynek kezelésében a tüneteket mérséklő természetes anyagok és gyógyszerek mellett fontos szerepet játszanak az immunrendszer túlműködését csökkentő készítmények.

Ha önmaga ellen fordul

A túlműködés másik megjelenési formái az autoimmun betegségek, melyek során az immunrendszer önmaga ellen fordul, normálistól eltérő működésével a test saját szöveteit pusztítja el. A terápia elsődleges célja ezért a túlműködés mérséklése, így az egyes betegségek tünetei is jelentősen javíthatók. Az autoimmun betegségek gyakrabban fordulnak elő hölgyek körében, kialakulásuk pontos oka még nem tisztázott, de megfigyelhető a családi halmozódás. Legismertebb formái a sokízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek, a lupusz, a szklerózis multiplex, az autoimmun pajzsmirigybetegségek és az 1-es típusú cukorbetegség.

Ha elégtelenül működik

Immunhiányos állapot genetikai rendellenesség következtében is kialakulhat, de alulműködést eredményezhetnek bizonyos betegségek, hiányállapotok vagy gyógyszerek is. Az immunrendszer működését csökkentő betegség például az AIDS is: a HIV fertőzés hatására az immunsejtek elpusztulnak, így a betegség előrehaladtával a szervezet egyre védtelenebbé válik a kórokozókkal szemben. Bizonyos gyógyszerek ugyancsak elnyomják az immunrendszer működését, ezáltal szintén növelik a különböző fertőzések kockázatát. Az ilyen típusú készítmények szedése során a beteg állapotának folyamatos nyomon követése indokolt.

A stressz immunrendszerre gyakorolt hatását több vizsgálat is alátámasztja. Sok más magyarázat közül az egyik, hogy a stresszhelyzetekben termelődő – és a vészhelyzethez való alkalmazkodásban fontos szerepet játszó – kortizol hormon tartós vagy túlzott mértékű megterhelés esetén gátolja az immunrendszer működését. A fokozott stresszterhelés vérvizsgálattal is igazolható. A C-reaktív protein (CRP) az akut gyulladásos folyamatokban megjelenő fehérje, mely jól és könnyen mérhető. A folyamat kezdetekor szintje hamar megemelkedik, a gyulladás múltával pedig gyorsan csökken, így segítségével könnyen lehet következtetni az immunrendszer működésére, vagy akár a szervezetet érő pszichoszociális stressz mértékére is. Az immunrendszer kimerülését elsőként rendszerint a betegségek iránti fogékonyság növekedése jelzi. A hosszú téli időszakban még egészséges embereknek is érdemes immunrendszerük működését támogatniuk, lehetőség szerint természetes készítményekkel.

Dr. Kádár János
belgyógyász-immunológus főorvos
immunkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!